Gebruik van een slip met plakstrips

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een slip met plakstrips. Op deze pagina vindt u antwoorden op veel gestelde vragen rondom het gebruik van een slip met plakstrips en een instructievideo. In deze video wordt uitgelegd hoe u de slip klaar maakt voor gebruik, hoe u deze aanbrengt en verwijdert.

Gebruik van een slip met plakstrips

Per dag gebruikt u één of meerdere keren een absorberend product. Hoe vaak u een inlegger, slip of pant wisselt, is afhankelijk van de hoeveelheid urine die u verliest en hoe zelfredzaam u nog bent. Wanneer u nog geen ervaring heeft met het aanbrengen van een slip met een plakstrips, kan dit in het begin best lastig zijn. De werking en het draagcomfort, van een slip met plakstrips, vallen of staan bij de juiste manier van aanbrengen.

Tip

Meet altijd het breedste deel van de billen (dus niet de taille) voor het bepalen van het juiste product.

In het kort

 • Vouw slip goed dubbel over de lengte
 • Bovenkant van slip boven de navel
 • Goed aan laten sluiten in de liezen
 • Plakstrips hersluitbaar

Gebruik materiaal

 • Hoe weet ik welke maat slip ik nodig heb?
  De maat wordt bepaald door de heupomvang. Meet hiervoor met een centimeter het breedste deel van uw heupen op.
 • Kan ik mijn kledingmaat gebruiken om de maat te bepalen?
  Nee dit kan niet. Kledingmaten verschillen per merk en zijn daardoor geen betrouwbare maatbepaler die overeenkomt met de maatvoering van de absorberende continentiematerialen.
 • Waarom moet ik de slip dubbelvouwen?
  Door het materiaal dubbel te vouwen ontstaat er een natuurlijke pasvorm met komvorm en gaan de anti-lekrandjes omhoog staan. Dit zorgt voor een optimale werking van de slip met heupband.
 • Waarom moeten de onderste plakstrips eerst worden vastgemaakt?
  Door eerst de onderste plakstrips vast te maken zorgt u ervoor dat de slip goed aansluit in de liezen. Een goede pasvorm in de liezen is belangrijk om lekkage, roodheid en blaren in de liezen te voorkomen. Met de bovenste plakstrips wordt de pasvorm aan de taille aangepast zodat de slip goed aansluit rondom de buik.
 • Waarom wordt de urine niet goed opgenomen?
  De meest voorkomende oorzaak is dat het product niet goed aansluit op het lichaam en in de liezen. Controleer of u de juiste maat gebruikt en het product goed heeft aangebracht. Als het probleem daarmee niet is verholpen, neem dan contact met ons op.
 • Kan ik verschillende soorten absorberend materiaal op een dag gebruiken?
  Ja dit kan. Gebruikt u bijvoorbeeld plaspillen dan kunt u overdag producten gebruiken met een hoog absorptievermogen en voor de nacht producten gebruiken met een lager absorptievermogen.
 • Beschermt de slip ook tegen geurtjes?
  Ja maar alleen als het product goed aansluit op het lichaam en in de liezen.
 • Wanneer moet ik de slip verwisselen?
  De slip is zo opgebouwd dat de urine het materiaal in gaat en niet meer door de bovenlaag terug kan. De meeste slips met heupband hebben een urine-indicator die aangeeft als het product verzadigd is en dus verwisseld moet worden.

Tips voor tijdens warme dagen

Tijdens warme dagen bepaalt het soort incontinentiemateriaal in grote mate hoe warm of zweterig het op de huid wordt. Zijflappen die over de heupen worden getrokken, maken het bijvoorbeeld extra warm en dit is ook het geval bij slips met een niet-ademende plastic buitenzijde. Voor overdag is het advies vrij simpel: draag een korte rok of broek en blijf in de schaduw. Maar we hebben meer tips voor u verzameld.

Waar kunt u aan denken wanneer de slip te warm is:

Afval

 • Bij welk afval hoort het absorberend materiaal?
  Absorberend materiaal kunt u bij het restafval gooien. In sommige gemeentes wordt incontinentiemateriaal apart ingezameld. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.

Extra informatie

 • Waarom zit het materiaal zo strak in de verpakking?
  Het materiaal wordt zo compact mogelijk verpakt omdat dit beter is voor het milieu en u heeft geen grote verpakkingen in huis.
 • Waar kan ik absorberend continentiemateriaal bestellen?
  Absorberend continentiemateriaal is alleen te bestellen bij medisch speciaalzaken en bij de apotheek.
 • Wordt het absorberend continentiemateriaal vergoed?
  Ja. Mensen van 5 jaar en ouder en die langer dan 2 maanden incontinentieproblemen hebben, hebben recht op vergoeding van medische hulpmiddelen vanuit de basiszorg. De medische specialist moet hiervoor wel een verantwoordingsformulier voor u invullen welke naar de zorgverzekeraar zal worden gestuurd.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.