Gebruik van een slip met heupband

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een slip met heupband. Op deze pagina vindt u antwoorden op veel gestelde vragen rondom het gebruik van een slip met heupband en een instructievideo. In deze video wordt uitgelegd hoe u de slip klaar maakt voor gebruik, hoe u deze aanbrengt en verwijdert.

Gebruik van een slip met heupband

Per dag gebruikt u één of meerdere keren een absorberend product. Hoe vaak u een inlegger, slip of pant wisselt is afhankelijk van de hoeveelheid urine die u verliest en hoe zelfredzaam u nog bent. Wanneer u nog geen ervaring heeft met het aanbrengen van een slip met een heupband, kan dit in het begin best lastig zijn. De werking en het draagcomfort, van een slip met heupband, vallen of staan bij de juiste manier van aanbrengen.

Tip

Meet altijd het breedste deel van de billen (dus niet de taille) voor het bepalen van het juiste product.

In het kort

 • Vouw slip goed dubbel over de lengte
 • Heupband rust op het heupbot
 • Goed aan laten sluiten in de liezen
 • Gooi slip na gebruik bij het afval

 


Gebruik materiaal

 • Hoe weet ik welke maat slip ik nodig heb?
  De maat wordt bepaald door de heupomvang. Meet hiervoor met een centimeter het breedste deel van uw heupen op.
 • Kan ik mijn kledingmaat gebruiken om de maat te bepalen?
  Nee dit kan niet. Kledingmaten verschillen per merk en zijn daardoor geen betrouwbare maatbepaler die overeenkomt met de maatvoering van de absorberende continentiematerialen.
 • Waarom moet ik de slip dubbelvouwen?
  Door het materiaal dubbel te vouwen ontstaat er een natuurlijke pasvorm met komvorm en gaan de anti-lekrandjes omhoog staan. Dit zorgt voor een optimale werking van de slip met heupband.
 • Waarom wordt de urine niet goed opgenomen?
  De meest voorkomende oorzaak is dat het product niet goed aansluit op het lichaam en in de liezen. Controleer of u de juiste maat gebruikt en het product goed heeft aangebracht. Als het probleem daarmee niet is verholpen, neem dan contact met ons op.
 • Beschermt de slip ook tegen geurtjes?
  Ja maar alleen als het product goed aansluit op het lichaam en in de liezen.
 • Wanneer moet ik de slip verwisselen?
  De slip is zo opgebouwd dat de urine het materiaal in gaat en niet meer door de bovenlaag terug kan. De meeste slips met heupband hebben een urine-indicator die aangeeft als het product verzadigd is en dus verwisseld moet worden.
 • Kan de slip met heupband ook achterstevoren worden aangetrokken?
  Ja dat kan en dit gebeurt vaak als mensen staand geholpen worden. Het is dan makkelijker om het product aan de achterzijde (dus op de rug) vast te maken.
 • Kan ik verschillende soorten absorberend materiaal op een dag gebruiken?
  Ja dit kan. Gebruikt u bijvoorbeeld plaspillen dan kunt u overdag producten gebruiken met een hoog absorptievermogen en voor de nacht producten gebruiken met een lager absorptievermogen.

Afval

 • Bij welk afval hoort het absorberend materiaal?
  Absorberend materiaal kunt u bij het restafval gooien. In sommige gemeentes wordt incontinentiemateriaal apart ingezameld. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.

Extra informatie

 • Waarom zit het materiaal zo strak in de verpakking?
  Het materiaal wordt zo compact mogelijk verpakt omdat dit beter is voor het milieu en u heeft geen grote verpakkingen in huis.
 • Waar kan ik absorberend continentiemateriaal bestellen?
  Absorberend continentiemateriaal is alleen te bestellen bij medisch speciaalzaken en bij de apotheek.
 • Wordt het absorberend continentiemateriaal vergoed?
  Ja. Mensen van 5 jaar en ouder en die langer dan 2 maanden incontinentieproblemen hebben, hebben recht op vergoeding van medische hulpmiddelen vanuit de basiszorg. De medische specialist moet hiervoor wel een verantwoordingsformulier voor u invullen welke naar de zorgverzekeraar zal worden gestuurd.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.