Incontinentie is niets om u voor te schamen

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over incontinentie. Voor urine-incontinentie hoeft u zich niet te schamen! In Nederland hebben circa 1 miljoen mensen last van urineverlies (incontinentie) of van het vasthouden van urine (retentie). Op deze pagina vindt u meer informatie en adviezen over hoe om te gaan met incontinentie in het dagelijks leven.

Schaamte is niet nodig

Het is ingrijpend om de controle over het eigen lichaam kwijt te raken, vooral als het gaat om het niet meer kunnen ophouden van urine en ontlasting. Praten over incontinentie of retentie is niet altijd even makkelijk. Door het te verzwijgen worden uw klachten niet opgelost en kunnen er sociaal-emotionele problemen ontstaan zoals schaamte of een sociaal isolement. Veel mensen zijn bang dat katheteriseren pijn doet, hebben angst voor lekkage van urine of angst dat anderen de urine ruiken. Een open gesprek met een zorgverlener, mantelzorger, familielid, vriend of lotgenoot kan al voor veel opluchting zorgen. 

Leef adviezen

Juiste plas -en poephouding

Een juiste plas- en poephouding is belangrijk om complicaties te voorkomen. Ga bij het plassen rechtop zitten zodat de plasbuis zich in een rechte positie naar beneden bevindt. De urine stroomt dan goed uit de blaas en er blijft geen urine achter wat tot blaasontsteking zou kunnen leiden. Ga bij het poepen iets meer onderuit gezakt zitten zodat de endeldarm en de anus zich in een rechte positie naar beneden bevinden.

Ga niet te vaak naar het toilet

In een gezonde volwassen blaas kan 400ml tot 600 ml urine. Als de blaas voor driekwart is gevuld, krijgen de hersenen een seintje en is het tijd om naar het toilet te gaan. Als u twee liter vocht per dag drinkt, moet u 6 tot 8 keer naar het toilet. Incontinentie kunt u niet voorkomen door vaker naar het toilet te gaan. De blaasinhoud kan hierdoor juist verminderen waardoor u nog vaker naar het toilet moet.

Goede doorstroming is belangrijk

Het is belangrijk om 1,5 – 2 liter water per dag te drinken. Dit zorgt niet alleen voor een minder sterke geur van de urine, maar vooral voor een goede doorstroming van de urinewegen en een verkleining van de kans op infecties. Omdat het vocht wat u heeft gedronken verdampt door transpiratie en ademen, plast u minder dan u drinkt. Incontinentie kunt u niet voorkomen door minder te drinken.

Voldoende bewegen

Voldoende beweging zorgt voor het in conditie houden van de spieren die nodig zijn bij het plassen en poepen.

Obstipatie voorkomen

Voorkom obstipatie (verstopping van de darmen) door voldoende te drinken en vezelrijke voeding te eten want obstipatie kan leiden tot incontinentie.

Patiëntenverenigingen

logo continentie stichting nederland

Stichting Incontinentie Nederland

De Stichting heeft als doel om objectieve informatie te geven o.a. via de website aan patiënten en hun omgeving. Daarnaast wil de Stichting continentie uit de taboesfeer halen en steunt het wetenschappelijk onderzoek aangaande ongewild urineverlies.

logo dwarslaesie organisatie nederland

DON - Dwarslaesie Organisatie Nederland

Dwarslaesie Organisatie Nederland is de belangenorganisatie voor mensen met een dwarslaesie of een caudalaesie en hun naasten. De organisatie informeert, stimuleert het contact met lotgenoten en maakt zich sterk voor het belang van de patiënten.

logo ms vereniging nederland

Multiple Sclerose (MS) Vereniging - De stem van mensen met MS

De MS Vereniging zet zich in voor belangenbehartiging, kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven voor mensen met MS en hun naasten. De vereniging geeft o.a. informatie tijdens themabijeenkomsten, magazine MenSen, de MS-telefoon en de website.

logo parkinson vereniging

Parkinson Vereniging

De Parkinson Vereniging zet zich in voor een zo goed mogelijk kwaliteit van leven voor alle 50.00 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De rol van partners en kinderen krijgt bij deze vereniging ruim aandacht. De vereniging geeft informatie, stimuleert lotgenotencontact, behartigt belangen en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek.

logo bekkenbodem 4 all

Bekkenbodem4All

Bekkenbodem4all is de patiëntorganisatie die klaar staat voor de ruim 1 miljoen Nederlanders met bekkenbodem klachten in de ruimste zin van het woord. De organisatie stimuleert lotgenotencontact, geeft informeert aan patiënten, ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en werkt samen met overheden en zorgverzekeraars.

Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.