Gebruik van een inlegger

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een inlegger. Op deze pagina vindt u antwoorden op veel gestelde vragen rondom het gebruik van een inlegger en een instructievideo. In deze video wordt uitgelegd hoe u de inlegger klaar maakt voor gebruik, hoe u deze aanbrengt en verwijdert.

Gebruik van een inlegger

Per dag gebruikt u één of meerdere keren een absorberend product. Hoe vaak u een inlegger, slip of pants wisselt, is afhankelijk van de hoeveelheid urine die u verliest en hoe zelfredzaam u nog bent. Wanneer u nog geen ervaring heeft met het aanbrengen van een inlegger, kan dit in het begin best lastig zijn. De werking en het draagcomfort, van een inlegger, vallen of staan bij de juiste manier van aanbrengen.

Tip

Gebruik nooit twee inleggers op of achter elkaar, omdat dit juist de kans op lekkage en geurvorming vergroot.

In het kort

  • Vouw inlegger goed dubbel over de lengte
  • Gebruik nauwsluitend ondergoed of een fixatiebroekje
  • Goed aan laten sluiten in de liezen
  • Gooi inlegger na gebruik bij het afval

Gebruik materiaal

  • Hoe weet ik welke maat inlegger ik nodig heb?
    De maat wordt bepaald door de hoeveelheid urine die u verliest, hoe zelfredzaam u nog bent en uw eigen materiaalwensen als gebruiker.
  • Waarom moet ik de inlegger dubbelvouwen?
    Door het materiaal dubbel te vouwen ontstaat er een natuurlijke pasvorm met komvorm en gaan de anti-lekrandjes omhoog staan. Dit zorgt voor een optimale werking van de inlegger.
  • Kan ik de inlegger met eigen ondergoed gebruiken?
    Ja dit kan. De inlegger met plakstrook kan in combinatie met eigen nauwsluitend ondergoed gebruikt worden. Voor een goede fixatie van de inlegger en het voorkomen van lekkage is het dus belangrijk dat het ondergoed goed aansluit in de liezen.
  • Waarom wordt de urine niet goed opgenomen?
    De meest voorkomende oorzaak is dat het product niet goed aansluit op het lichaam en in de liezen. Controleer of u de juiste maat gebruikt en het product goed heeft aangebracht. Als het probleem daarmee niet is verholpen, neem dan contact met ons op.
  • Beschermt de inlegger ook tegen geurtjes?
    Ja maar alleen als het product goed aansluit op het lichaam en in de liezen.
  • Wanneer moet ik de inlegger verwisselen?
    De inlegger is zo opgebouwd dat de urine het materiaal in gaat en niet meer door de bovenlaag terug kan. De meeste inleggers hebben een urine-indicator die aangeeft als het product verzadigd is en dus verwisseld moet worden.
  • Kan ik verschillende soorten absorberend materiaal op een dag gebruiken?
    Ja dit kan. Gebruikt u bijvoorbeeld plaspillen dan kunt u overdag producten gebruiken met een hoog absorptievermogen en voor de nacht producten gebruiken met een lager absorptievermogen.

Afval

  • Bij welk afval hoort het absorberend materiaal?
    Absorberend materiaal kunt u bij het restafval gooien. In sommige gemeentes wordt incontinentiemateriaal apart ingezameld. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.

Extra informatie

  • Waarom zit het materiaal zo strak in de verpakking?
    Het materiaal wordt zo compact mogelijk verpakt omdat dit beter is voor het milieu en u heeft geen grote verpakkingen in huis.
  • Waar kan ik absorberend continentiemateriaal bestellen?
    Absorberend continentiemateriaal is alleen te bestellen bij medisch speciaalzaken en bij de apotheek.
  • Wordt het absorberend continentiemateriaal vergoed?
    Ja. Mensen van 5 jaar en ouder en die langer dan 2 maanden incontinentieproblemen hebben, hebben recht op vergoeding van medische hulpmiddelen vanuit de basiszorg. De medische specialist moet hiervoor wel een verantwoordingsformulier voor u invullen welke naar de zorgverzekeraar zal worden gestuurd.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.