Dagelijks leven met een eenmalige katheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om uw te helpen met al uw vragen over het dagelijks leven met een katheter. Op deze pagina vindt u meer informatie over veel voorkomende situaties uit het dagelijks leven en hoe u daar mee om kan gaan.

Persoonlijke verzorging

 • Kan ik direct douchen of in bad na zelfkatheterisatie?
  Ja, na het katheteriseren kunt u direct douchen of in bad.

Voeding

 • Kan ik alles blijven eten?
  Ja, u mag alles blijven eten. Het is wel belangrijk dat u een regelmatige stoelgang heeft. Een verstopping van de darmen (ook wel obstipatie genoemd) kan namelijk het afvoeren van de urine belemmeren. Eet daarom vezelrijke voeding, zoals vers fruit, groente en volkorenproducten.
 • Hoeveel moet ik drinken op een dag?
  Drink 1,5 tot 2 liter water per dag, dit zijn 7 tot 9 grote glazen. Voldoende water drinken zorgt niet alleen voor een minder sterke geur van de urine, maar vooral voor een goede doorstroming van de urinewegen en het verkleint de kans op infecties.

Intimiteit

 • Staat zelfkatheterisatie het aangaan van een relatie en/of een seksueel leven in de weg?
  Nee zeker niet. Het kan wel lastig zijn om in een nieuwe relatie de zelfkatheterisatie bespreekbaar te maken. Voor zowel een nieuwe als een bestaande relatie geldt dat het goed is om het leven met een katheter te bespreken zodat bij u en uw partner onzekerheden weggenomen worden.
 • Sinds ik een katheter gebruik ervaar ik pijn bij het vrijen. Is dit normaal?
  Soms ervaren mannen en vrouwen met blaasproblemen pijn tijdens het vrijen. U hoeft zich hier niet voor te schamen. Bespreek de situatie met uw arts of verpleegkundige, zij kunnen u hier zeker mee helpen.
 • Moet ik voor of na het vrijen katheteriseren?
  Het is verstandig om te katheteriseren voordat u aan het voorspel begint om ongewild urineverlies te voorkomen. Het is ook aan te raden om na het vrijen te katheteriseren en uw schaamstreek schoon te maken met water. Hiermee verkleint u de kans op een infecties.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.