Hygiëne bij katheteriseren

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een katheter in uw dagelijks leven. Bij het gebruik van een katheter is het belangrijk dat u let op de hygiëne. Op deze pagina vindt u meer informatie over het wassen van de handen en de intieme verzorging.

Persoonlijke verzorging

  • Moet ik speciale zeep gebruiken voor het wassen van mijn handen?
    Nee, u hoeft geen speciale zeep te gebruiken voor het wassen van uw handen. U kunt gewoon de handzeep gebruiken die u altijd gebruikt. Gebruik voor het wassen van uw handen bij voorkeur zeep uit een pompflacon en geen stukken zeep.
  • Moet ik handschoenen gebruiken bij zelfkatheterisatie?
    Nee, dat is niet nodig. Het is voldoende om uw handen goed te wassen met water en zeep. Droog vervolgens uw handen af met een schone handdoek.

Intieme verzorging

  • Waar moet ik op letten bij de intieme verzorging?
    Een goede intieme verzorging is belangrijk. Was tweemaal daags het gebied rond de plasbuis met water en eventueel een pH-neutrale waslotion (gebruik hiervoor geen handzeep). Voor mannen geldt dat de voorhuid (indien aanwezig) terug moet worden geschoven om de eikel te kunnen wassen. Voor vrouwen geldt dat de schaamlippen goed gespreid moeten worden om het gebied rondom de plasopening te kunnen wassen.
Tips

Gebruik handgel om uw handen te reinigen als er geen water en zeep is.

Door zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan, verkleint u de kans op een blaasontsteking.

Gebruik wegwerpwashandjes voor het reinigen van uw onderlichaam wanneer u onderweg bent.

Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.