Hoe wordt zwangerschapsdiabetes behandeld?

Behandeling van zwangerschapsdiabetes vindt altijd in het ziekenhuis plaats. De gynaecoloog begeleidt de zwangerschap en de internist kijkt naar de bloedglucosewaarden. De regeling van de bloedglucosewaarden is erg belangrijk, omdat te hoge waarden kunnen leiden tot een te groot kindje waardoor de bevalling zwaarder wordt. Daarnaast neemt de kans op complicaties, zoals een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging, tijdens de zwangerschap toe. Eerst wordt geprobeerd de bloedglucosespiegel met een dieet te normaliseren. De basis principes van dit dieet zijn:

  • Kleine maaltijden verdeeld over de dag
  • Geen snelle koolhydraten zoals snoep, frisdrank, vruchtensap of chocolade
  • Gezonde koolhydraten

Insulinebehandeling bij zwangerschapsdiabetes

Dagelijks een half uur bewegen is goed voor de bloeddruk en bloedglucosespiegel. Wanneer dit en het volgen van een dieet niet voldoende effect heeft, wordt meestal een behandeling met insuline opgestart. Een intensieve insulinebehandeling geeft dan het beste resultaat, maar als blijkt dat ook dit niet een goede bloedglucoseregulatie geeft kan een insulinepomp een behandeloptie zijn.

Om de bloedglucosespiegel te kunnen controleren, kunt u het best heel regelmatig (vaak dagelijks) dagcurves maken.

Zwangere vrouw controleert haar insulinepomp

Wat is een insulinepomp en wanneer is het een optie bij zwangerschapsdiabetes? 

Een insulinepomp is een klein apparaat dat onder of in de kleding gedragen wordt. Veel insulinepompen worden bediend met een afstandsbediening. In sommige gevallen is de bijbehorende bloedglucosemeter tegelijkertijd de afstandsbediening van de pomp. Een pomp is als het ware een kleine computer die de hoeveelheid insuline instelt die verdeeld over 24 uur nodig is. Iedereen die ondanks vier of meer keer per dag insuline spuiten de bloedglucose niet goed onder controle krijgt, komt in aanmerking voor een insulinepomp.  

Jonge vrouw controleert haar bloedglucose

Waarom is zelfcontrole belangrijk in de diabetesbehandeling? 

Zelfcontrole is heel belangrijk in de diabetesbehandeling, maar alleen het meten van bloedglucosewaarden leidt niet tot een betere diabetesregulatie. Het handelen dat erop volgt wel. Dit betekent dat zelfcontrole alleen nut heeft wanneer er ook iets met de resultaten gedaan wordt, bijvoorbeeld door de insulinedosering aan te passen of het voedings- of bewegingspatroon aan te passen. 

Zwangere vrouw eet fruit in haar keuken

Hoe kan een boluscalculator helpen bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes? 

Een boluscalculator is een soort rekenmachine die advies geeft over het aantal eenheden insuline dat moet worden toegediend. Deze calculator houdt bij de berekening ook rekening met hoeveel insuline nodig is om koolhydraten te verwerken en de gevoeligheid waarmee men op insuline reageert. Hierdoor is een boluscalculator vaak nauwkeuriger dan een eigen inschatting. De boluscalculator kan alleen worden gebruikt bij intensieve insulinebehandeling.