Wat is een insulinepomp en kom ik ervoor in aanmerking?

Zwangere vrouw controleert haar insulinepomp

Wat is een insulinepomp?

Een insulinepomp is een klein apparaat dat onder, of in de kleding gedragen wordt. Een insulinepomp bestaat uit een ampul met insuline, een motor, een computer, een batterij, een afleesscherm en bedieningsknoppen. Veel insulinepompen worden bediend met een afstandsbediening.

Hoe werkt een insulinepomp?

In sommige gevallen is de bijbehorende bloedglucosemeter tegelijkertijd de afstandsbediening van de pomp. De insuline uit de ampul gaat het lichaam in via een slangetje (infuusset) van de pomp naar het naaldje of naar de canule in het onderhuidse vetweefsel in de buik, bil of been. Een pleister zorgt ervoor dat het naaldje in de huid blijft zitten. Een pomp is als het ware een kleine computer die de hoeveelheid insuline instelt die verdeeld over 24 uur nodig is.

Kom ik voor een insulinepomp in aanmerking?

Iedereen die ondanks vier of meer keer per dag insuline spuiten de bloedglucose niet goed onder controle krijgt, komt in aanmerking voor een insulinepomp. Doordat de insulinepomp zoveel flexibiliteit biedt, is het ook een uitkomst voor mensen die veel reizen of die wisselende diensten draaien. Er zijn ziekenhuizen waar kinderen na de diagnose bijna als vanzelfsprekend worden ingesteld op de pomp. En ook voor vrouwen met een kinderwens die hun bloedglucosewaarde zo stabiel mogelijk willen houden, kan de pomp een uitkomst zijn. Zo zijn er diverse redenen om een insulinepomp te gaan gebruiken.

Veelgestelde vragen

Voor wie is een insulinepomp geschikt?

Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken.

Ik heb interesse in pomptherapie. Hoe vraag ik dat aan?

Overweegt u een insulinepomp? Overleg dan met uw zorgprofessional of u hiervoor in aanmerking komt. Hij of zij zal ook beoordelen of u voldoende kennis en motivatie heeft voor deze intensieve diabetesbehandeling. Mocht u samen met uw zorgprofessional beslissen dat insulinepomptherapie voor u geschikt is, dan kunt u vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Wat kan ik doen als mijn insulinepomp kapot is?

 Mensen die een Animas® Vibe™ insulinepomp gebruiken, kunnen contact opnemen met ons indien hun pomp kapot is. Hiervoor kunt u bellen naar het nummer van de Klantenservice: 0800 – 022 18 58. Heeft u een pomp van een ander merk? Neem dan contact op met de fabrikant van uw insulinepomp.

Waarom is kennis en motivatie zo belangrijk bij pomptherapie?

Veel mensen denken dat ze met een insulinepomp minder met hun diabetes bezig zijn omdat ze verlost zijn van de dagelijkse injecties. Toch is het tegendeel waar, pomptherapie is alleen geschikt voor mensen die willen investeren in hun diabetesbehandeling. Bij pentherapie gebruikt iemand een combinatie van kort- en langwerkende insuline, bij pomptherapie alleen kortwerkende insuline. Omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend, is de kans op een ontregeling bij pomptherapie groter. Op het moment dat de pomp om wat voor reden dan ook geen insuline aflevert, ontstaat er een acuut insulinetekort. Iemand kan dan snel verzuren en in een keto-acidose terechtkomen en dat is niet ongevaarlijk. Iemand moet dus 24/7 alert zijn.

Niet gevonden wat u zocht?

Staat uw vraag er niet bij? We hebben nog veel meer vragen en antwoorden voor u verzameld in onze Hulprubriek.