Boluscalculator

Gezinsleden staan met elkaar in de keuken te praten terwijl ze aan het koken zijn

Wat is een boluscalculator?

Tegenwoordig zijn er bloedglucosemeters die voorzien zijn van een boluscalculator. Dit is een soort rekenmachine die advies geeft over het aantal eenheden insuline dat moet worden toegediend. Deze calculator houdt bij de berekening ook rekening met hoeveel insuline nodig is om koolhydraten te verwerken en de gevoeligheid waarmee men op insuline reageert. Hierdoor is een boluscalculator vaak nauwkeuriger dan een eigen inschatting.

Wat heb ik aan een boluscalculator?

Uit angst voor hypo’s durven mensen niet voldoende insuline toe te dienen of corrigeren sommige de hoge waarden weer te impulsief. Dit kan leiden tot ongewenste schommelingen in de bloedglucosespiegel. Een boluscalculator is, door zijn nauwkeurigheid in het berekenen van het aantal eenheden insuline dat toegediend moet worden, een goede oplossing.

Op het advies van een boluscalculator moet u leren vertrouwen, dit vraagt tijd. Daarnaast is de boluscalculator een hulpmiddel. Hij weet niet of u gaat bewegen, veel stress heeft of misschien ziek bent. U zult dus altijd zelf moeten blijven nadenken of u het eens bent met het advies of niet. Onderzoek toont aan dat het gebruik van een boluscalculator een positief effect heeft op het zelfvertrouwen in de diabetesbehandeling.

Let wel op: een boluscalculator kan alleen worden gebruikt bij intensieve insulinebehandeling.