Buiten de deur eten? Zo houdt u uw glucosewaarden op peil

bbq met vrienden
30 juni 2022
In de zomer kan het heerlijk zijn om er samen met gezin, familie of vrienden op uit te gaan. Het liefst in de buitenlucht als het weer het toelaat. Uit eten gaan, picknicken en BBQ’en zijn echter minder goed planbare maaltijden. Dit kan bij mensen met diabetes voor ontregelde bloedglucosewaarden zorgen. Wat kunt u doen om onbezorgd te genieten en tegelijkertijd uw glucosewaarden op peil te houden?
Herkent u dit? U kijkt uit naar de gezellige picknick met vrienden, maar wilt de volgende dag weer fit en energiek zijn. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om uw diabetes even te vergeten en lekker met alles mee te eten. Het is niet zo erg als uw bloedglucosewaarden een keer wat meer schommelen, zeker als daar een gezellige dag tegenover staat. Wilt u liever stabiele glucosewaarden tijdens een dagje uit? Dan kunnen de onderstaande tips u helpen. 

Tips

Stabiele glucosewaarden tijdens een dagje uit, picknick of BBQ
  • Begin de dag met een gezond en voedzaam ontbijt. Mensen die ontbijten, hebben de rest van de dag minder last van schommelende bloedsuikers.
  • Ga bewust om met koolhydraten. Kies tijdens het etentje voor water in plaats van frisdrank of vruchtensap. Neem een volkorenbroodje in plaats van een wit bolletje.
  • Kies zo veel mogelijk voor verse en onbewerkte producten. Schep vooral groenten en salades op. Producten als kip, vis, vlees, olijfolie, boter, volle yoghurt, volle kwark, noten, pitten, zaden, olijven zorgen er ook voor dat uw glucosewaarden stabiel blijven. Neem liever niet te veel snoep, snacks, chips, wit brood, witte pasta en rijst, couscous en aardappelen.
  • Weet wat alcohol doet met uw glucosewaarden. Een glas wijn of koud biertje kunnen heerlijk zijn bij een picknick of BBQ. Voor mensen met diabetes is het goed om te weten dat alcohol een paar uur na het drinken de bloedglucosewaarde kan verlagen. Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die in het drankje zitten, stijgt de glucosewaarde na het drinken eerst. Een tijdje na het drinken daalt uw glucosewaarde juist meer door de alcohol. Dit kunnen uren zijn. Hoe snel dat gaat, verschilt per persoon. Deze daling kan leiden tot een hypo. Controleer daarom extra vaak uw glucosewaarden. Als u ‘s avonds alcohol gedronken heeft, is het goed om voor het slapen wat extra koolhydraten te eten om te voorkomen dat u ’s nachts een hypo krijgt.
  • Eet u in een restaurant? Vaak kunt u de menukaart vooraf bekijken op internet. Dan kunt u alvast beslissen wat u wilt eten, een inschatting maken van de koolhydraten en berekenen hoeveel extra insuline u voor de maaltijd moet toedienen.
  • Las voor, tijdens of na het etentje beweegmomenten in. Door te bewegen verwerkt uw lichaam de energie die u binnenkrijgt. Bovendien wordt uw lichaam door fysieke inspanning gevoeliger voor insuline. Ga bijvoorbeeld wandelend of fietsend naar het restaurant, neem een bal mee naar de picknick of help de gastvrouw of gastheer bij de voorbereidingen en het opruimen van de BBQ.
  • Geniet van uw uitje. Van stress stijgen uw glucosewaarden. Laat de teugels een beetje vieren. U gaat per slot van rekening niet elke dag uit eten of picknicken. Bovendien slaapt u beter als u zich niet te veel zorgen maakt en dat is goed voor uw insulinegevoeligheid.
Het zit hem in de kleine dingen. Eet u buiten de deur? Wees dan niet te streng voor uzelf. Genieten staat voorop. Het zijn de kleine dingen die kunnen helpen om uw glucosewaarden in balans te houden: een glas water in plaats van een glas vruchtensap, extra groenten in plaats van extra frietjes of witte rijst, een glas droge witte wijn in plaats van een cocktail en een volkorenbroodje in plaats van wit stokbrood.

Eet smakelijk en geniet van de zomer!

Tekst: Corinne van Acht – diëtist bij voedingsadviesbureau food and wellness Bron: diabetes type 2, maak jezelf beter