Zorg verzekerd in 2021
Sportende vrouw buiten
20 november
Als het om uw gezondheid gaat, telt alles mee. Daarom is het belangrijk om ieder jaar te bekijken of u goed verzekerd bent. Voert uw zorgverzekeraar veranderingen door in de inhoud van de polis? Hoeveel duurder wordt uw zorgverzekering? Kunt u kosten besparen door over te stappen?

1. Wat verandert er in 2021 aan de zorgverzekering? 

Dit zijn de belangrijkste veranderingen:

  • Hogere zorgpremie - Vanwege de kosten die de coronacrisis met zich meebrengt, stijgt de nominale premie met 59 euro, iets minder dan 5 euro per maand. Het kabinet verwacht dat de gemiddelde maandpremie in 2021 122,75 euro bedraagt. Dit is een indicatie: zorgverzekeraars bepalen zelf de daadwerkelijke premie.
  • Eigen risico - Het eigen risico blijft de komende jaren gelijk. Dat betekent dat je ook in 2021 maximaal 385 euro eigen bijdrage betaalt voor zorg uit de basisverzekering.
  • Herstelzorg na corona - De basisverzekering is per 18 juli 2020 uitgebreid met herstelzorg bij ernstige coronaklachten. Dit geldt voor minimaal een jaar.

2. Waarom zou ik zorgverzekeringen vergelijken?

Eind 2019 veranderden zo'n 1,1 miljoen Nederlanders van zorgverzekering. Achterliggende redenen zijn besparing op de premie of de wens om de (aanvullende) zorgverzekering beter te laten aansluiten op de benodigde zorg. Door uw zorgpolis goed door te lezen, controleert u of je nog steeds de juiste dekking heeft. Ook als u alleen een basisverzekering heeft, is het verstandig om verzekeringen te vergelijken. 

Dit zijn de belangrijkste redenen:

  • Uw premie en polisvoorwaarden veranderen ieder jaar
  • Uw zorgvraag verandert waardoor uw huidige zorgpolis qua dekking misschien niet meer toereikend is. Ook kunt u besluiten om het eigen risico te verhogen in ruil voor korting als u geen of weinig zorg denkt nodig te hebben.
  • U kunt zorgverzekeringen gratis en eenvoudig vergelijken met speciaal hiervoor gemaakte zorgvergelijkers van bijvoorbeeld Zorgwijzer en en Independer ().

3. Waarvoor moet ik een aanvullende verzekering afsluiten?

Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de zorg die u niet vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. U sluit een aanvullende verzekering af als u zeker weet dat u specifieke zorg zoals fysiotherapie, tandheelkundige behandelingen of zorg in het buitenland nodig heeft.

4. Tot wanneer kan ik van zorgverzekeraar veranderen?

De uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering is 31 december. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari. De nieuwe verzekering gaat dan (met terugwerkende kracht) per 1 januari 2021 in. Let op: voor aanvullende verzekeringen kan een medische acceptatie gelden. Dan is het belangrijk om te weten of u uw nieuwe verzekeraar u accepteert voordat u uw oude verzekering opzegt.

5. Welke medische hulpmiddelen worden vergoed via de basisverzekering?

In de basisverzekering zitten hulpmiddelen voor bijvoorbeeld verzorging, behandeling of herstel. In de Zorgverzekeringswet  ziet u welke hulpmiddelen dit zijn. De zorgverzekeraar beoordeelt of een (nieuw) hulpmiddel voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking komt. Omdat iedere verzekeraar een eigen reglement heeft, kunnen verschillen in de vergoedingsvoorwaarden van hulpmiddelen zitten. Lees daarom ieder jaar uw polis goed na.

6. Hoe verloopt de declaratie van medische hulpmiddelen die ik via Mediq bestel?

Mediq heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen we rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Onze medische hulpmiddelen en serviceartikelen worden netjes bij u thuisbezorgd en daar ontvangt u geen factuur voor. Bestellen gaat heel gemakkelijk via onze webshop. Hier ziet u precies welke producten uw zorgverzekeraar vergoedt en welke producten wij nog meer in ons assortiment hebben. Bestelt u liever telefonisch? Neem dan contact op via 088 888 94 50. De deskundige medewerkers van onze klantenservice staan u graag te woord.

7. Wat verandert er in 2021 voor medische hulpmiddelen?

In 2021 zullen zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis via de apotheek geleverde diabetes-, incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen en medische voeding mogelijk niet langer vergoeden. 

8. Krijgt u uw hulpmiddelen via de apotheek?

Mogelijk zal uw zorgverzekeraar de levering van uw hulpmiddelen via de apotheek niet langer vergoeden. Dit kan reden zijn om over te stappen naar Mediq. Wij zijn ‘gecontracteerde zorgaanbieder’ en hebben afspraken met alle zorgverzekeraars in Nederland. Waar u ook verzekerd bent, u kunt vertrouwen op de snelle levering en ondersteuning van de professionele verpleegkundigen van Mediq. Wij bezorgen uw zorgproducten netjes bij u thuis en regelen de vergoeding met uw zorgverzekeraar.

9. Klant worden van Mediq?

Uw huisarts of voorschrijver kan u eenvoudig bij ons aanmelden. U krijgt dan een eigen ‘Mijn Mediq-account’ waarmee u uw hulpmiddelen kunt bestellen. Mediq levert uw bestelling discreet thuis bij u af. Ook regelen wij dat de hulpmiddelen voor u gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Zo heeft u hier geen omkijken naar.

10. Waarom gaan mijn premiekosten dit jaar omhoog?

Nederland heeft het beste zorgstelsel in Europa, waardoor de wachtlijsten kort zijn en vrijwel iedereen de benodigde behandeling krijgt. Daar staan hoge bestedingen tegenover: 80,9 miljard euro in 2019 en 77,2 miljard euro in 2018. In 2021 stijgen de zorg- en premiekosten. Dit komt doordat er door de toenemende vergrijzing meer mensen met bijvoorbeeld chronische ziektes zijn. Ook hebben we te maken met hogere medicijnprijzen, loonstijging in de zorg en extra kosten door corona.

Iedereen is verplicht verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico is vastgesteld door de overheid en houdt in dat iedereen boven de 18 jaar de eerste 385 euro aan zorgkosten in een jaar zelf betaalt. Op deze manier zorgt de overheid dat de zorgpremies betaalbaar blijven en het voor iedereen mogelijk is om zich goed te verzekeren. U kunt ervoor kiezen om het verplichte eigen risico vrijwillig op te hogen in ruil voor korting op de premie. Kosten die niet onder je eigen risico vallen, zijn bijvoorbeeld consulten en behandelingen van de huisarts en wijkverpleging. Hiervoor hoeft u niet zelf te betalen. 

 

Actueel