Dagelijks leven met een verblijfskatheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Hallo, ik ben Pien. Ik ben er speciaal om uw te helpen met al uw vragen over het dagelijks leven met een verblijfskatheter. Op deze pagina vindt u meer informatie over veel voorkomende situaties uit het dagelijks leven en hoe u daar mee om kan gaan.

Persoonlijke verzorging

  • Kan ik in bad met een verblijfskatheter?
    Ja, u kunt gewoon in bad met een verblijfskatheter. Ook kunt u de urine-opvangzak afkoppelen voordat u in bad gaat en de verblijfskatheter afsluiten met een katheterstopje of een katheterventiel. Spoel goed na met water als u douchegel of shampoo gebruikt zodat er geen zeepresten achterbijven bij de ingang van de verblijfskatheter.
  • Kan ik douchen met een verblijfskatheter?
    Ja, u kunt gewoon douchen met een verblijfskatheter. U kunt ook de urine-opvangzak voor het douchen afkoppelen en de verblijfskatheter afsluiten met een katheterstopje of een katheterventiel. Spoel goed na met water als u douchegel of shampoo gebruikt zodat er geen zeepresten achterbijven bij de ingang van de verblijfskatheter.

Voeding

  • Heeft voeding invloed op het gebruik van medische hulpmiddelen?
    U heeft misschien meer materiaal nodig door temperatuurverschillen en het eten van ander voedsel.
  • Mag ik alles blijven eten nu ik katheteriseer?
    Ja, u mag alles blijven eten. Het is wel belangrijk om uw stoelgang in de gaten te houden want uw stoelgang moet regelmatig zijn. Een verstopping van de darmen kan het afvoeren van urine namelijk belemmeren. Eet vezelrijke voeding, zoals vers fruit, groente en volkorenproducten.
  • Hoeveel moet ik drinken op een dag?
    Het is belangrijk dat u voldoende drinkt, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Drinkt u niet voldoende dan kan de urine daardoor donker kleuren of sliertjes of vlokken bevatten. De sliertjes en vlokken kunnen er voor zorgen dat de de verblijfskatheter verstopt raakt waardoor de urine niet meer in de urine-opvangzak kan stromen. Door veel te drinken kunt u dit een infectie van de urine-wegen voorkomen.

Intimiteit

  • Kan ik seks hebben met een verblijfskatheter?
    Vrijen met een verblijfskatheter kan hinderlijk en ingewikkeld zijn. Voor een prettig seksleven is het belangrijk om uit te zoeken wat u en uw partner prettig vinden. Overleg met u arts/verpleegkundige wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld een verblijfskatheter via de buikwand i.p.v. via de urine-buis.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.