Mogelijke problemen bij katheteriseren

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over het gebruik van een eenmalige katheter. Soms gaat het inbrengen en verwijderen van de katheter niet zoals u gewend bent. Op deze pagina vindt u meer informatie over mogelijke problemen en wat u hier zelf aan kan doen.

Verpakking van de katheter

 • Wat moet ik doen als de verpakking van mijn producten beschadigd is?
  Bij een beschadigde verpakking kunt u contact opnemen met uw medisch speciaalzaak. Zij helpen u graag verder.
 • De katheters zitten krom in de verpakking, wat moet ik nu doen?
  De katheters moeten recht in de verpakking zitten. Het is niet verstandig om katheters die krom zijn te gebruiken. Neem contact op met de medisch speciaalzaak. Zij helpen u graag verder.
 • Kan ik een katheter die op de grond is gevallen nog gebruiken?
  Nee. Een katheter die op de grond is gevallen, kunt u niet meer gebruiken. U moet de katheter weggooien bij het restafval. Was eerst uw handen voordat u de verpakking van een nieuwe katheter openmaakt.

Pijn en ongemak

 • Het inbrengen van de katheter is pijnlijk, wat moet ik nu doen?
  Zelfkatheterisatie hoeft niet pijnlijk te zijn. In het begin, wanneer u leert om te katheteriseren, kan het inbrengen en verwijderen van de katheter onaangenaam aanvoelen. De pijn neem af/verdwijnt als u vaker katheteriseert, omdat u de juiste techniek beheerst en u zich beter leert te ontspannen. Blijft het katheteriseren pijnlijk? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Er zit bloed aan de punt van de katheter na het verwijderen. Kan dit kwaad?
  In principe is dit niet erg, probeer de volgende keer meer te ontspannen bij het inbrengen en het verwijderen. Blijft er gedurende 2 tot 3 dagen bloed aan de punt van de katheter zitten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Hoe voorkom ik een blaasontsteking?
  Door zo hygienisch mogelijk te werken en 1,5 tot 2 liter per dag te drinken, verkleint u de kans op een blaasontsteking. Denkt u toch dat u een blaasontsteking heeft? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Ik heb moeite om de ingang van de plasbuis te vinden. Wat kan ik doen?
  Er bestaan diverse hulpmiddelen om het katheteriseren makkelijker te maken, bijvoorbeeld broekklemmen, beenspreiders, spiegeltjes et. Vraag voor meer informatie uw arts/verpleegkundige of medisch speciaalzaak om advies.

Intimiteit

 • Wat kan ik doen bij afscheiding?
  Door het (frequent) inbrengen van een eenmalige katheter in de plasbuis kunt u last hebben van (meer) afscheiding. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken en kan de afscheiding met lauw water en een schone washand weg halen.
 • Ik heb pijn bij het vrijen, wat kan ik doen?
  Mensen met blaasproblemen ervaren soms pijn tijdens het vrijen dit is niet iets waarvoor u zich hoeft te schamen. Bespreek het met uw arts/verpleegkundige, zij helpen u graag verder.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.