Gebruik van een eenmalige katheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met alledaagse vragen over incontinentie. Op deze pagina vindt u antwoorden op veel gestelde vragen rondom het gebruik van een eenmalige katheter en een handige instructievideo.

Gebruik van een eenmalige katheter

Per dag gebruikt u één of meerdere keren een eenmalige katheter. Hoe vaak u zelf katheteriseert, is afhankelijk van de reden waarom u moet katheteriseren en hoe veel urine er per keer achter blijft in de blaas. Wanneer u nog geen ervaring heeft met zelf katheteriseren, kan dit in het begin best lastig zijn. Hieronder kunt u de animatie bekijken waarin wordt uitgelegd wat u nodig heeft, hoe u de katheter klaar maakt voor gebruik en hoe u vervolgens de katheter in de blaas brengt.

Tip

Neem een flesje handgel, wegwerpwashandjes, een flesje water, eventueel een katheter met geïntegreerde urine-opvangzak en afvalzakjes mee om buitenshuis hygiënisch te kunnen katheteriseren.

In het kort

  • Maak de katheter gebruiksklaar
  • Denk aan de hygiëne van hand en onderlichaam
  • Raak het deel van de katheter dat ingebracht wordt in de plasbuis en blaas niet aan
  • Gooi de katheter na gebruik bij het restafval

Inbrengen katheter

  • Hoe maak ik het katheter klaar voor gebruik?
    Lees altijd de instructies die op of in de verpakking staan voor het correct gebruiksklaar maken van uw katheter. Voor sommige eenmalige katheters heeft u alleen water nodig om ze gerbuiksklaar te maken. Als u water uit de kraan of uit het sachet (in de verpakking) toevoegt, verandert de coating in een gladde laag. Na 30 seconden is de katheter gebruiksklaar. Er zijn ook katheters die al gebruiksklaar zijn verpakt in een waterige oplossing of er is al een gel aan toegevoegd.
  • Kan ik kraanwater gebruiken om de katheter te activeren?
    Ja, in Nederland kan dit zeker. Als u niet weet of de kraan vaak gebruikt wordt, laat dan de kraan eerst 30 seconden doorlopen. Twijfelt u over de kwaliteit van het kraanwater, bijvoorbeeld in het buitenland, gebruik dan mineraalwater uit een fles. In overleg met uw arts of verpleegkundige kunt u gebruikmaken van katheters met een watersachet.
  • Hoe kan ik mijn benen goed spreiden tijdens het katheteriseren?
    Hiervoor bestaan speciale beenspreiders die u kunt bestellen bij de medisch speciaalzaak.
  • Hoe weet ik of de katheter goed zit?
    De katheter zit goed en in de blaas als er urine via de katheter het toilet instroomt.
  • Kan ik katheteriseren bij ongesteldheid?
    Ja, dit kan. Goede persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie is belangrijk. Was uw handen en reinig het gebied rondom het plasgaatje goed. Verwissel regelmatig uw maandverband of tampon.

Afval

  • Wat doe ik met gebruikte katheters?
    Gooi gebruikte katheters weg bij het restafval. Spoel de gebruikte katheters niet door het toilet.

Extra informatie

  • Hoe vaak moet ik katheteriseren?
    Hoe vaak u moet katheteriseren hangt af van de reden waarom u katheteriseert. Kunt u helemaal niet plassen? Dan katheteriseert u 4 tot 6 keer per dag. De hoeveelheid urine per katheterisatie mag niet meer zijn dan 500 mililiter. Is de hoeveelheid urine per katheterisatie wel meer dan 500 mililiter? Dan moet u vaker katheteriseren. Kunt u wel plassen, maar niet de blaas volledig leegplassen? Dan moet u 1 tot 4 keer per dag katheteriseren. Hoe vaak u precies moet katheteriseren hangt af van de hoeveelheid urine die achterblijft in de blaas en van het advies van uw arts/verpleegkundige.
  • Hoe bewaar ik mijn katheters?
    Bewaar de katheters bij voorkeur in de verpakking (doos) en bij kamertemperatuur. Zet de katheters rechtop in de richting van de pijl die op de verpakking staat. Als u de katheters rechtop bewaart, voorkomt u dat ze uitdrogen.
  • Kan ik het katheteriseren een keer overslaan?
    Of u het katheteriseren een keer mag overslaan, hangt onder andere af van de reden waarom u moet katheteriseren. Overleg daarom altijd eerst met uw arts.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.