Preventie is net zo belangrijk als de medische behandeling

Expertinterview met Henny van der Straaten

Wat is het belang van preventie in de zorg?

Preventie in de zorg richt zich op het voorkomen van ziekten en het bevorderen van gezondheid. Door tijdige interventies en gezonde leefgewoonten kunnen gezondheidsproblemen worden voorkomen of verbeteren. Wat is het belang van preventie voor de zorgsector? We vroegen het aan Henny van der Straaten, zorgdeskundige bij Mediq en expert op het gebied van diabeteszorg.

Accepteer alstublieft marketing cookies om de video af te spelen.
Accepteer alstublieft 
             marketing cookies om de video af te spelen.

In deze video

Beantwoordt expert Henny van der Straaten zorgdeskundige bij Mediq, drie prangende vragen over het belang van preventie in de gezondheidszorg. Aan bod komt: 
 • het belang van preventie
 • waarom preventie kan helpen om de zorg toekomsbtestendi
 • soorten GLI's (Gecombineerde Leefstijlinterventie) 

Liever lezen? Het antwoord op de vragen is ook te lezen onder deze video. 

Over de expert:

Henny van der Straaten is een ervaren verpleegkundige met een uitgebreide carrière heeft in verschillende ziekenhuizen en afdelingen, voornamelijk gericht op cardiologie en interne geneeskunde. Later specialiseerde zij zich als diabetesverpleegkundige, vasculair verpleegkundige en leefstijlcoach. Ze behandelt patiënten met diabetes, hypertensie, en andere cardiovasculaire aandoeningen. "Door leefstijlaanpassingen hoeft de cliënt minder medicatie te gebruiken en ervaart iemand meer zelfregie."

Is preventie even belangrijk als de medische behandeling zelf?

"Preventie is zeker zo belangrijk als medische behandeling zelf, zo niet nog belangrijker. Preventieve maatregelen kunnen helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen voordat ze zich voordoen, waardoor zowel de individuele gezondheid als de gezondheidszorgkosten worden verbeterd. Door preventie kunnen veel ziekten, aandoeningen, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2, en depressies worden voorkomen. Daarnaast kan preventie de kwaliteit van leven verbeteren door mensen in staat te stellen gezondere keuzes te maken en risicofactoren te verminderen."

Wat betekent preventie voor de toekomst van zorg?

"Door  te investeren in preventieve maatregelen kunnen we de gezondheid verbeteren. Wat op lange termijn kan leiden tot lagere zorgkosten en een betere algehele gezondheid van de maatschappij. Ook kan preventieve zorg voorkomen dat er  complexere zorg nodig is.
 
Een belangrijk aspect van preventie is het bevorderen van gezonde leefstijl. Voor een groot maatschappelijk probleem: overgewicht en obesitas wordt er ingezet op de Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen bij een blijvende gedragsverandering."

Wanneer biedt een GLI de uitkomst? 

"Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Het biedt de uitkomst wanneer iemand echt van plan is het roer om te gooien. Met een GLI gaat iemand 2 jaar met zijn leefstijl en gezondheid aan de slag met begeleiding. Er zijn verschillende GLI's op de markt, zowel in groepsverband als digitale GLI's zoals Mediq Health Coach."
Mediq Health Coach: dé digitale gecombineerde leefstijlinterventie die overal beschikbaar is

Mediq Health Coach is een digitale gecombineerde leefstijlinterventie die uw patiënt fysiek en mentaal beter in balans brengt. Het is dé lange termijn oplossing met een bewezen resultaat. Met een vaste leefstijlcoach kan uw patiënt snel aan de slag om zijn of haar leefstijl te verbeteren. Het programma wordt volledig op maat samengesteld om aan te sluiten bij de persoonlijke behoeftes. Meer informatie of direct voorschrijven? Vraag dan een gratis promotiepakket aan of neem contact op een van onze accountmanagers.