Een persoonlijk verhaal over leven met slaapapneu

Profielfoto van Erik
Het verhaal van

Erik: “Ik merk nu echt verschil tussen een nacht met en zonder CPAP-apparaat.” 

“Ik voelde me vermoeid en ik wist dat ik snurkte. Maar van slaapapneu wist ik weinig.” Dit is het verhaal van Erik (50+). Hij kreeg 11 jaar geleden te horen dat hij 40 ademstops per uur had. Veertig keer per uur stopt Erik met ademen, soms wel 1,5 minuut lang. Weinig zuurstof ’s nachts en een verstoorde nachtrust: wat is de impact op het dagelijks leven van slaapapneu? 

We spreken over slaapapneu als iemand tijdens het slapen vijf of meer ademstops per uur heeft. Als je slaapt ontspannen de spieren. Ook de spieren in de mond en keelholte. Hierdoor kunnen de tong of zachte delen in de keel uw ademhaling blokkeren. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. OSA is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Hoe kom je erachter? En wat merk je van deze aandoening in het dagelijks leven? Erik deelt zijn ervaring met slaapapneu. 

Snurken

“Ik snurkte altijd al. In mijn vroege jeugd werd ik al wakker gemaakt door boze leeftijdsgenoten die niet konden slapen. En later in mijn leven door mijn vrouw. Ze zei: ‘volgens mij houd jij je adem in 's nachts in’. Dit is mij altijd bijgebleven, ook na haar overlijden. Ik ging naar de huisarts met andere klachten. Ik voelde me vermoeid en met perioden kampte ik met gevoelens van depressiviteit. Toen werd ik doorverwezen om mijn slaap te laten onderzoeken. Dit gebeurde in het ziekenhuis van Purmerend. Ik bleek forse apneu te hebben. Met wel 40 ademstops per uur, waarvan zelfs een apneu van 1,5 minuut lang. Dat is dan wel even schrikken.”

De invloed van slaapapneu op het dagelijks leven

Slaapapneu doet zich voor in uren van rust. In de nacht of tijdens een middagdutje. Het kan daardoor ook lang onontdekt blijven. Symptomen naast de ademstops kunnen zijn: snurken, nachtelijk zweten, of een droge mond als je wakker wordt. Overdag kan iemand kampen met grote vermoeidheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid of stemmingswisselingen. Ook Erik had last van deze klachten, maar herkende ze niet als zijnde symptomen van slaapapneu. 

“Ik was niet bekend met slaapapneu. Als je ergens onbekend mee bent, dan herken je de symptomen niet. Dergelijke klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Bij mij was de vermoeidheid ook niet zo aanwezig, zoals ik dat wel eens hoor bij anderen. Ik had bijvoorbeeld een collega die wel eens overdag in slaap viel. Of je hoort ook wel eens dat mensen achter het stuur in slaap vallen. Daar had ik gelukkig geen last van. Ik reed gewoon auto, terwijl een arts daar advies over moet geven als je slaapapneu hebt. De klachten die ik ervaarde sluimerden een beetje. Na mijn diagnose startte ik met de CPAP-therapie. Ik merk tegenwoordig wel verschil tussen een nacht mét en zonder CPAP-apparaat.”

Slaapapneu-apparaat

Een CPAP-apparaat is een medisch hulpmiddel dat ’s nachts helpt om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. Het is een soort apparaat dat extra lucht uit de slaapkamer haalt en deze terugblaast via een slang en een masker in de neus en soms ook in de mond. Eriks’ CPAP-apparaat is een Philips Dreamstation. “Een bekend CPAP-apparaat. Gelukkig heb ik geen problemen gehad [red. verwijst naar de terugroepactie in 2021]. Het is netjes omgeruild door Mediq. Als ik nieuwe materialen nodig heb, wat niet vaak voorkomt, dan kan ik het bestellen en is het de volgende dag thuisbezorgd.”

Een verschil van dag en nacht

Het slapen met het slaapapneu-apparaat helpt Erik enorm. “Nu gebeurt het soms dat ik mijn CPAP-masker een nacht niet op heb. Ik val dan wel in slaap met het masker op, maar op de een of andere reden heb ik het dan afgedaan in mijn slaap. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar ik merk dan wel een groot verschil in de mate van vermoeidheid. Slapen met een CPAP-apparaat helpt echt. Ik merk ook dat ik beter aan één stuk doorslaap. Als ik goed slaap, dan word ik hooguit een keer per nacht wakker. Na een goede nacht kom ik beter mijn bed uit.”

 
We vroegen onze zorgdeskundige: is het aftrekken van het masker te voorkomen? 


Het is zeker niet vreemd en kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij een enkele tips:

- Het kan zijn dat de bevochtiger ervoor zorgt dat er wat vocht tussen huid en masker komt waardoor dat gaat kriebelen en dan kan het zijn dat je het masker onbewust afzet. Zet de stand van de bevochtiger lager. Of probeer eens zonder bevochtiger te slapen.
- Het kan zijn dat tijdens het draaien in de slaap de slang in de weg zit en dat die ervoor zorgt dat het masker onbewust afgaat. Zorg ervoor dat de slang achter het hoofd ligt door bijvoorbeeld een haakje aan de muur te bevestigen met een elastiek en daar de slang doorheen.
- Het kan ook zijn dat na verloop van tijd in de nacht het masker toch gaat irriteren waardoor je hem onbewust afzet. Misschien zit een ander masker toch beter. Bespreek dit met de zorgcoach.

Welke tips heb je voor mensen die slaap apneu hebben of denken te hebben?

“Als je jezelf herkent in mijn verhaal. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts als je vermoedens hebt van slaapapneu en laat je doorverwijzen naar een slaappoli of andere specialist voor een slaaponderzoek. De therapie maakt echt verschil.”

Meer verhalen en informatie over OSA-therapie en leven met slaapapneu?