Slaapapneu Kenniscentrum

oma en kleindochter knuffelen elkaar in de keuken

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stopt of hapert uw adem tijdens het slapen vijf of meer keer per uur. De meest voorkomende vorm is obstructief slaapapneu (OSA). Leven met slaapapneu geeft soms uitdagingen, zowel in de nacht als overdag. Daarom delen wij in dit kenniscentrum informatie, artikelen en tips over dagelijks leven met deze aandoening en het belang van goed slapen.

Behandeling en symptomen van slaapapneu

Bij slaapapneu stopt uw ademhaling meerdere keren tijdens uw slaap. Welke symptomen komen nog meer voor? Welke soorten slaapapneu zijn er en welke behandelmethode is het meest geschikt?

Familie wandelt langs het strand

Dagelijks leven met slaapapneu

Slaapapneu kan impact hebben op uw dagelijks leven, lichaam en relaties. Wij geven u praktische tips en informatie om zo goed mogelijk met slaapapneu om te gaan.

Een goed slaapklimaat om goed te functioneren

Kwaliteit van slapen met slaapapneu

Voldoende nachtrust en een gezonde leefstijl zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren. Hoe zorgt u voor een goed slaapklimaat in uw slaapkamer? En hoe zorgt u voor minder stress en een betere nachtrust? 

Familie op vakantie met de camper en medische hulpmiddelen

Vakantie en vrije tijd met slaapapneu

Ook als u op vakantie gaat, slaapt u met uw apneu-apparaat. Waar moet u rekening mee houden als u op vakantie gaat? En hoe gebruikt u uw slaapapneu-apparaat tijdens warme nachten?

Aan de slag met OSA-therapie

Volg onze e-learning 

In onze e-learning leert u meer over wat OSA-therapie precies inhoudt, hoe uw CPAP-apparaat werkt en hoe u deze kunt reinigen en onderhouden. Ook krijgt u tips over het juist gebruik van uw slaapapneu-apparaat. 

Profielfoto van Erik
Persoonlijk verhaal over leven met slaapapneu

‘Ik merk nu echt verschil tussen een nacht met en zonder CPAP-apparaat’

“Ik voelde me vermoeid en ik wist dat ik snurkte. Maar van slaapapneu wist ik weinig.” Dit is het verhaal van Erik (50+). Hij kreeg 11 jaar geleden te horen dat hij 40 ademstops per uur had. Veertig keer per uur stopt Erik met ademen, soms wel 1,5 minuut lang. Weinig zuurstof ’s nachts en een verstoorde nachtrust: wat is de impact op het dagelijks leven van slaapapneu?

Heeft u nog vragen?

We hebben vragen en antwoorden voor u verzameld in onze Hulprubriek.