Voeding bij een darmstoma

Kies voor veel groenten, fruit en voedingsvezels
Colostoma of ileostoma

Geen uitgebalanceerd dieet nodig

Als een deel van de dunne of dikke darm wordt weggehaald, heeft dit gevolgen voor het functioneren van het maagdarmkanaal. Hou er rekening mee dat uw voeding invloed heeft op de vastheid, kleur en geur van de ontlasting. U kunt in principe alles eten en drinken, en hoeft geen speciaal dieet te volgen. Hieronder hebben we voor u een aantal praktische adviezen en voedingstips verzameld.

1. Gevarieerd en niet te veel eten

Door regelmatig te eten blijf je energiek en houd je je stofwisseling actief. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal zeven eetmomenten per dag aan te houden. Plan dus naast uw ontbijt, lunch en diner ook drie of vier tussendoortjes. En kies steeds voor gevarieerde voeding met veel groenten, fruit en voedingsvezels.

2. Voldoende drinken

Vocht is voor iedereen belangrijk. Zorg dat u voldoende drinkt, 1,5 tot twee liter per dag. Vooral bij warm weer, sporten en ook bij koorts. Bij een colostoma kan te weinig vocht te harde ontlasting geven en tot obstipatie leiden. 

3. Vezelrijk eten

Het is belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten: zo’n 30 tot 40 gram. Vezels zijn plantendeeltjes die onveranderd in de dikke darm terechtkomen en werken als sponsjes die vocht opnemen. In combinatie met voldoende vocht zorgen deze sponsjes voor een soepele ontlasting. Producten met veel vezels zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, roggebrood, muesli, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

4. Rustig eten: goed kauwen

Niet-gekauwde voedselresten versnellen de voedselpassage in de darm en kunnen een stoma verstoppen. Goed kauwen en rustig eten zorgt ook dat u minder lucht inslikt en minder last heeft van gasvorming. Verder helpt goed kauwen de hersenen om te bepalen wanneer u genoeg gegeten heeft.

Gasvorming is normaal

Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering. Het is zeer persoonsgebonden. 30% van de gasvorming komt door het eten van bepaalde voedingstoffen en 70% door stress, lucht slikken en de wijze van ademhalen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die voor extra gas- of geurvorming zorgen zijn bijvoorbeeld kool, uien, prei, champignons, spruitjes, sterk gekruid voedsel, light-producten, koolzuurhoudende dranken en bier.

Enkele tips:

  • Probeer verschillende voedingsmiddelen uit op gasvorming
  • Met gesloten mond kauwen
  • Geen kauwgom eten
Een ontspannen ademhaling voorkomt gasvorming

Diarree?

Bij diarree verliest u bovengemiddeld veel vocht en zijn vezelrijke voedingsmiddelen extra belangrijk. Die binden vocht en vertragen de snelheid van het transport door de darm. Gebruik liever geen suikerrijke dranken zoals vruchtensap. Vermijd ook sterke koffie en laxerende voedingsmiddelen zoals pruimen en vijgen. Wees bovendien matig met vet.

Drink 2,5 liter vocht per dag
Een ileostoma?

Let op vocht én zout

Iemand met een ileostoma verliest met de ontlasting veel vocht en zout. Dit kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Een zoutarm dieet is dus niet goed voor een ileostomadrager. Het advies is om verdeeld over de dag ongeveer 2,5 liter vocht te drinken. Aan de kleur van de urine zie je of je genoeg drinkt. Verder is het aan te raden om ongeveer 14 à 15 gram zout per dag te gebruiken. 

Klantenservicemedewerker aan de telefoon

Toch nog vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over voeding bij een colo- of ileostoma? Onze medewerkers van de klantenservice helpen u graag!