Voedingsadvies voor een goede stoelgang

Voedingstips bij een stoma

Een onregelmatige stoelgang is niet prettig. Gelukkig kunt u zelf veel doen. Onze diëtisten delen een aantal belangrijke voedingstips met u.

Praktische voedingstips voor stomadragers

  1. Zorg voor een regelmatige voedingsinname. Met drie hoofdmaaltijden per dag, op regelmatige tijden. Met name het ontbijt is essentieel. Een gezond en vezelrijk ontbijt zorgt dat de werking van de darmen op gang komt en dat is een voorwaarde voor een goede stoelgang. Neem je een tussendoortje? Kies iets dat vezelrijk is, zoals fruit of een volkoren liga.

  2. Eet vezelrijk. Dit is belangrijk voor iedereen en zeker voor mensen die last hebben van hun stoelgang. Vezels zijn plantendeeltjes die niet verteerd worden in de dunne darm en dus onveranderd in de dikke darm terechtkomen. Ze werken als sponsjes die vocht opnemen. Als je voldoende vocht tot je neemt, zorgen deze sponsjes voor een soepele ontlasting. Producten met veel vezels zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, roggebrood, muesli, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

  3. Blijf voldoende drinken. Dan kunnen de vezels hun werk goed doen. Vocht is ook belangrijk voor het vervoeren van de voedingsstoffen in het lichaam. De richtlijn is om minimaal twee liter per dag te drinken (ook voor volwassenen met diarree). Oudere mensen adviseren we om extra goed te drinken: als de huid dunner wordt, verlies je door transpiratie ongemerkt extra vocht.

  4. Blijf ook bij diarree vezelrijke voedingsmiddelen eten. U verliest dan namelijk bovengemiddeld veel vocht. Vezels binden vocht en vertragen de snelheid van het transport door de darm. Gebruik bij diarree liever geen suikerrijke dranken zoals vruchtensap. Vermijd ook sterke koffie en laxerende voedingsmiddelen zoals pruimen en vijgen. Wees bovendien matig met vet.

Probiotica - een fabel of helpt het echt?

U kent ze vast, die kleine flesjes zuivel die bedoeld zijn om de darmflora op peil te houden. Wat doet probiotica nu echt? Probiotica zijn goede bacteriën die helpen om je darmflora beter in balans te brengen. Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstoppingen en bepaalde vormen van diarree. Maar het is geen wondermiddel. Bij serieuze problemen is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen en naar vezelrijke preparaten te informeren.