Feestdagen advies

Familie aan het kerstdiner
Voedingstips

Zwaar tafelen tijdens de feestdagen

De feestdagen en lekker eten, ze horen bij elkaar. De meeste stomadragers zijn echter voorzichtig met de voedselinname, vanwege het mogelijke effect op de ontlasting en daarmee op de stoma. Nu is een streng dieet vanwege een stoma echt niet nodig. In principe mag u alles eten en drinken! Wel is het verstandig om wat meer op te letten en de juiste keuzes te maken.

Eet gevarieerd en gezond

Of u nu een colostoma of een ileostoma heeft: ook in de wintermaanden geldt dat u in principe alles kunt eten en drinken. Door een gevarieerd en gezond voedingspatroon aan te houden krijgt u alle benodigde voedingstoffen binnen. 
Daarnaast zorgt een gezond voedingspatroon voor:
  • Het behouden (of bereiken) van een gezond gewicht.
  • Voldoende energie en ‘lekker in je vel’ zitten.
  • Bijdragen aan een gezonde darmflora (microbioom). Dit draagt op zijn beurt bij aan een goede weerstand.
Houd er wel rekening mee dat er - door variatie in voedingsmiddelen - dagelijks verschillen kunnen optreden in de kleur, geur en vastheid van de ontlasting.

Winterkost

In de wintermaanden is het aanbod van voedingsmiddelen vaak anders dan in de zomer, wat effect heeft op onze ontlasting. Neem bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool of rode bietjes: zij zorgen voor een andere kleur van de ontlasting. Naast een kleurverandering kunnen bepaalde voedingsmiddelen de kans dat uw stoma verstopt raakt vergroten. Het gaat hier om wintergroenten zoals zuurkool, wortel of knolselderij en draadjesvlees.

Geniet van de feestdagen

Gedurende de feestdagen is het fijn om te eten en drinken waarmee u bekend bent en waarvan u weet dat dit geen klachten bij u veroorzaakt. Daarbij zijn de volgende algemene stelregels van toepassing:
  • Drink voldoende (water, thee) en let op met alcohol en dranken die koolzuur bevatten (zoals frisdrank en bruisend water). 
  • Pas op met sterk gekruid eten en gerechten met zaden/noten.
  • Geniet, kauw en eet rustig. Verdeel de tijd tussen praten en eten, zodat u niet teveel extra lucht doorslikt.
  • Voor wat betreft suiker(goed); eet dit met mate.
  • Houd de vaste regelmaat in uw maaltijden vast.
Even de benen strekken is gezond. Daarom is een korte wandeling na de maaltijd voor iedereen een aanrader. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen zonder stoma. Wanneer u dit in acht neemt en rekening houdt met de eerder genoemde aandachtspunten, hoeft niets een feestelijke maaltijd in de weg te staan.
 

Meer voedingsadvies

Geen uitgeblanceerd dieet nodig

Met een stoma kunt u in principe alles eten en drinken, en hoeft geen speciaal dieet te volgen.  We hebben wel een aantal praktische adviezen en voedingstips verzameld.