Voeding bij urostoma

U kunt gewoon alles eten

Als u een urinestoma of urostoma heeft, kunt u ‘gewoon’ alles eten en drinken. Let vooral goed op uw dagelijkse vochtinname. Voldoende drinken is belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam en ook voor de zuurgraad van de urine. Wel hebben we enkele voedingsadviezen voor u als stomadrager.

Voedingsadviezen

1. Gevarieerd en goed eten
Gevarieerde voeding bij een urostoma, maar ook in het algemeen - met veel groenten, fruit en vezels - is belangrijk om gezond en fit te blijven. Zes tot zeven eetmomenten per dag is de norm volgens het Voedingscentrum. Zorg naast uw ontbijt, lunch en diner ook voor drie of vier tussendoortjes. Liefst vezelrijk, zo zorgt u dat uw darmen goed werken. Producten met veel vezels zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, roggebrood, muesli, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Schommelen in gewicht is niet wenselijk, want dan kan het verzorgen van uw stoma lastig worden en kunt u te maken krijgen met lekkage of huidirritatie. Zorg daarom dat uw gewicht zoveel mogelijk gelijk blijft.

2. Let op dat u voldoende drinkt
Sterk geconcentreerde urine vormt een voedingsbodem voor bacteriën. Bij mensen met een urostoma kan de stomaplak hierdoor sneller aantasten en meer geur veroorzaken. Drink daarom minimaal 2 liter per dag, hierdoor wordt de samenstelling van de urine minder geconcentreerd. Alle vloeibare producten tellen mee. Dus ook bouillon, melkproducten en thee. Als u weinig plast en uw urine donker van kleur is, kan dit betekenen dat u te weinig drinkt. Andere tekenen – naast dorst – zijn sufheid, vermoeidheid en verminderde eetlust.

3. Houd uw urine iets ‘zuur’

Het klinkt misschien vreemd, maar het is belangrijk om uw urine iets 'zuur' te houden. De pH-waarde hoort tussen de 5,5 en 6,5 te liggen. Als deze stijgt, is er kans op urineweginfecties en vorming van zoutkristallen die de stoma kunnen beschadigen. U brengt de zuurgraad van uw urine gemakkelijk omlaag door voldoende te drinken en vitamine C te gebruiken. Dit zit bijvoorbeeld in citrusfruit zoals sinaasappelen, appels en grapefruit en in vitamine C-tabletten, cranberrycapsules en cranberrysap. 

Sterk ruikende urine?

Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan uw urine een sterke geur krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vis, asperges, thee, citrusvruchten, bepaalde medicijnen en vitaminepreparaten. Dit kan geen kwaad en is niet anders dan mensen die geen urostoma hebben.

Klantenservicemedewerker aan de telefoon

Toch nog vragen?

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over voeding bij een urostoma? Onze medewerkers van de klantenservice helpen u graag!