Incontinentiemateriaal vergoeding
Wordt incontinentiemateriaal vergoed?
In principe worden alle incontinentiematerialen vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt wel eerst een eigen risico. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van incontinentiemateriaal gelden een aantal voorwaarden. Bovendien zijn vergoedingen afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw leverancier. Wilt u verzekerd zijn van vergoeding voor uw incontinentiemateriaal? Meld u dan aan bij Mediq. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
-
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars
-
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8+
-
Wij regelen alles rondom de vergoeding van uw materialen
-
Gespecialiseerde verpleegkundigen voor de juiste zorg aan huis
-
Eenvoudig online bestellen via Mijn Mediq
Zekerheid omtrent incontinentiemateriaal vergoeding
Ieder jaar sluiten zorgverzekeraars opnieuw contracten af met bijvoorbeeld apotheken en medisch speciaalzaken zoals Mediq.
Stapt u over naar Mediq? Dan worden de meeste incontinentiematerialen vergoed. Zoals absorberende incontinentiematerialen, katheters, urine-opvangzakken en diverse accessoires. Als uw arts of zorgbehandelaar u aanmeldt bij Mediq heeft u bijna altijd recht op een vergoeding van absorberend incontinentiemateriaal en katheters. Wel betaalt u eigen risico. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt totdat uw eigen risico op is. Pas daarna gaat uw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden.
Wij hebben overeenkomsten met alle zorgverzekeraars, ook met grote verzekeraars zoals CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis. Daarom mogen wij de kosten van uw incontinentie hulpmiddelen rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar*. Hier heeft u dus geen omkijken naar.
Machtiging nodig bij eerste bestelling
Bij uw eerste bestelling hebben we een verantwoording (ook wel machtiging genoemd) nodig om kosten bij uw zorgverzekeraar te kunnen declareren. Uw behandelend arts of verpleegkundige kan deze uitschrijven. Voor producten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt, ontvangt u van ons een rekening. U kunt dit altijd zien tijdens het bestellen in Mijn Mediq.
* met uitzondering van:
- CZ Just Basic en Nationale Nederlanden Zorg Voordelig voor afvoerende en absorberende materialen
- VGZ Bewuzt Basis verzekering, IZZ Basis verzekering - variant Bewuzt en Unive Zorg Select Polis voor absorberende materialen.
Voorwaarden vergoeding absorberend incontinentiemateriaal
Uiteraard dient u te voldoen aan de overige voorwaarden om voor een vergoeding van absorberend incontinentiemateriaal in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld als er gedurende minimaal 2 maanden sprake is van urineverlies en wanneer het urineverlies uw dagelijks leven op een ernstige manier verstoort.In dat geval komt u in aanmerking voor een vergoeding van lichaam gedragen absorberende hulpmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een absorberende slip of inlegger.
Het is ook mogelijk om een onderlegger vergoed te krijgen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
- Door het urine- of ontlastingsverlies zijn er hygiënische problemen ontstaan die alleen door het gebruik van een beschermende onderlegger opgelost kunnen worden.
- U gebruikt de onderlegger in plaats van lichaam gedragen absorberende materialen.
- U bent bedlegerig of rolstoelgebonden en gebruikt de onderlegger bij rectaal spoelen op bed
De voorwaarden verschillen per zorgverzekering. Neem contact op met uw behandelaar.
Vergoeding van absorberend incontinentiemateriaal bij kinderen
Kinderen tot 3 jaar komen nooit in aanmerking voor vergoeding van absorberend materiaal. Kinderen tussen 3 en 5 jaar komen hiervoor in aanmerking als sprake is van een niet-natuurlijke vorm van incontinentie. Dit betreft ongewild urineverlies door een anatomische afwijking aan de urineweg of het darmstelsel waarbij op voorhand vaststaat dat de patiënt nooit continent zal worden. Bij kinderen vanaf 5 jaar gelden dezelfde vergoedingsregels als bij volwassenen.
Vergoeding katheters en urinezakken
Maakt u gebruik van katheters of urine-opvangzakken? Deze worden volledig vergoed door uw verzekeraar. Hulpmiddelen die nodig zijn voor het gebruik van een katheter of urine-opvangzak worden vaak ook vergoed vanuit de basisverzekering. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn onder andere:
- Katheterstopjes en katheterklemmen
- Glijmiddel
- Blaasspoelvloeistoffen
- Beenbandjes voor het fixeren van de urine-opvangzak aan het been
- Bedhaken om de urine-opvangzak aan op te hange
Klant worden of overstappen naar Mediq is heel eenvoudig
Wij zijn er om u te helpen het uiterste uit uw leven te halen. Niet alleen door snel de juiste medische hulpmiddelen leveren, maar ook door persoonlijke zorg, service en informatie.