Compleet assortiment incontinentiematerialen

Voor iedereen het juiste incontinentiemateriaal

Mediq heeft een uitgebreid en breed assortiment incontinentie hulpmiddelen en kan alle merken leveren. U kunt er dus op vertrouwen dat Mediq u de juiste en de meest passende continentiezorg biedt. Hieronder vindt u meer informatie over het ruime assortiment afvoerende en absorberende incontinentiematerialen van Mediq. In overleg met uw continentieverpleegkundige, huisarts of thuiszorg wordt bepaald wat in uw situatie het meest geschikt is.

Absorberende incontinentiematerialen

Absorberende continentiematerialen worden gebruikt om juist de urine op te vangen wanneer het lichaam deze niet (goed) meer kan vasthouden. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar voor zowel lichte als zware incontinentie.

  • Absorberende verbanden
  • Onderleggers
  • Wasbaar
inlegger met plakstrook

Absorberende verbanden

Voor het hygiënisch opvangen van urine en/of ontlasting kan absorberend materiaal worden gebruikt. Afhankelijk van de mate van urine(ontlasting)verlies en de zelfredzaamheid wordt het meeste passende absorberend materiaal geleverd.
  • Lees meer over absorberende verbanden

    Absorberende materialen zijn incontinentieslips, inlegverbanden en onderleggers waarin urine of ontlasting wordt opgevangen. We hebben altijd een product voor u beschikbaar dat past bij de mate van incontinentie en zelfredzaamheid. 

     

    Eendelige systemen

    Dit zijn de absorptie verbanden die bestaan uit 1 geheel en met plakstroken rondom de heupen of dijen worden vastgemaakt of worden gedragen als een onderbroek (pant). Dit type absorberende materiaal wordt gebruikt bij zwaar urineverlies of door mensen die moeilijk zichzelf kunnen verzorgen.

    Pants
    Voor matig tot zwaar urineverlies en licht verlies van ontlasting

    Heupband
    Voor zwaar tot zeer zwaar urineverlies en matig verlies van ontlasting

    Plakslips 
    Voor zwaar tot zeer zwaar urineverlies en/of verlies van ontlasting

     

    Tweedelige systemen

    Dit zijn de absorptie verbanden die met behulp van een plakstrook in het ondergoed of met een fixatiebroek worden gedragen en ook wel inleggers worden genoemd. Dit type absorberende materiaal wordt gebruikt bij matig tot zwaar urineverlies of bij licht tot matig verlies van ontlasting.

    Inlegger met plakstrook
    Voor zeer licht tot matig urineverlies

    Inlegger zonder plakstrook
    Voor matig tot zwaar urineverlies en licht tot matig verlies van ontlasting

    Inleggers speciaal voor mannen
    Voor licht tot matig urineverlies en door de vorm sluit deze goed aan bij het mannelijk lichaam.

     
onderlegger

Onderleggers

Voor extra bescherming van het bed en bedlinnen bij incontinentie zijn er onderleggers met een absorberende werking. Mediq heeft een ruim assortiment wasbare en wegwerp onderleggers.

  • Lees meer over onderleggers

    Soms is het niet mogelijk om één van bovenstaande absorberende continentiematerialen te gebruiken. In die situaties kan de behandelend arts/verpleegkundige kiezen voor een wasbare of wegwerponderlegger. De onderlegger werkt absorberend en beschermt het bedlinnen, de matras en de stoel tegen alle vormen van incontinentie waarbij de bovenste laag zacht aanvoelt en huidvriendelijk is. 

    Onderleggers worden echter niet in alle situaties vergoed door de zorgverzekeraars. Op deze pagina leest u meer over de vergoeding.

Mannen en vrouwen incontinentieondergoed

Wasbare absorberende materialen

Wasbaar incontinentieondergoed voor mannen en vrouwen met licht en matig urineverlies.

Afvoerende incontinentiematerialen

Afvoerende continentiematerialen worden gebruikt wanneer het lichaam de urine vasthoudt (ook wel retentie genoemd). Uw specifieke situatie en een optimaal gebruiksgemak zijn uitgangspunt bij de keuze van het juiste hulpmiddel. Dit hangt ook af van uw fysieke conditie. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de fase van revalidatie, algehele mobiliteit en mate van zelfredzaamheid.

  • Katheters
  • Urine-opvangzakken
  • Accessoires
Intermitterende katheter met groene top

Katheters

Katheters worden gebruikt om de urine uit de blaas af te voeren. De katheter kan via de plasbuis of via de buikwand in de blaas worden gebracht. Welke katheter bij u past, bepaald u samen met uw continentieverpeegkundige.

  • Lees meer over katheters
    Een katheter is een flexibel buisje dat via de plasbuis of buikwand in de blaas geschoven wordt om urine af te voeren. De meest voorkomende reden om een katheter te gebruiken is het vasthouden van urine (retentie). Afhankelijk van het type katheter dat nodig is heeft Mediq altijd een passende oplossing en materiaal voor u beschikbaar.  Mediq heeft een uitgebreid assortiment katheters (afvoerende materialen):
    • Eenmalige katheters
      Een eenmalige katheter is een goed hulpmiddel voor gebruik door mensen die niet (volledig) zelf kunnen uitplassen.
    • Externe katheters
      Een externe katheter kunnen mannen zelf om de penis schuiven om urine in een urine-opvangzak af te voeren.
    • Verblijfskatheters
      Een verblijfskatheter is een soepel slangetje dat in de blaas wordt ingebracht en voor continue afvoer van urine zorgt. 
    • Suprapubische katheters
      Een suprapubische katheter wordt via de buikwand ingebracht voor langdurig gebruik bij afwijkingen aan de urinebuis, na operaties en als een operatie bij een prostaatvergroting niet mogelijk is.

    Het gebruik van een externe katheter, een verblijfskatheter of een suprapubische katheter wordt in de meeste situaties gecombineerd met het gebruik van een urine-opvangzak.

meerdaagse urine opvangzak

Urine-opvangzakken

Een katheter wordt doorgaans gebruikt in combinatie met een urine-opvangzak, bijvoorbeeld een beenzak voor overdag en een bedzak gedurende de nacht. Door ons ruime assortiment ontvangt u altijd de juiste urine-opvangzak.

  • Lees meer over urine-opvangzakken
    Een urine-opvangzak wordt gebruikt om de urine uit de blaas op te vangen wanneer een verblijfskatheter is ingebracht of wanneer een externe katheter wordt gebruikt.

    Soorten urine-opvangzakken

    Er zijn 2 soorten urine-opvangzakken:
    • Beenzak (ook wel dagzak genoemd)
    • Nachtzak (ook wel bedzak genoemd)
    Beenzak:
    • Is voor het gebruik overdag.
    • De inhoud (opvangcapaciteit) varieert van 120 ml tot 1 liter.
    • Wordt met beenbandjes of een beenzakhouder op het bovenbeen of onderbeen bevestigd.
    • Kan door gekoppeld worden aan een nachtzak (bedzak)
    Nachtzak:
    • Is voor het gebruik ’s nachts of voor mensen die bedlegerig zijn.
    • De inhoud (opvangcapaciteit) varieert van 1,5 liter tot 4 liter. 
    • Wordt met een bedhaak aan het bed gehangen of aan een vloerstandaard bevestigd 
Katheterstop, fixatiepleister, katheterklem, urine-opvangzak

Accessoires

Voor het gebruik van de diverse soorten katheters en urine-opvangzakken zijn er verschillende accessoires verkrijgen die de zelfredzaamheid en het gebruiksgemak vergroten. Mediq heeft een ruim assortiment aan ondersteunde accessoires. 

  • Lees meer over accessoires
    Bij het gebruik van katheters en/of urine-opvangzakken kan gebruikt gemaakt worden van accessoires voor nog meer gebruikscomfort.

    Ons assortiment accessoires bestaat o.a. uit:
    • Katheterventiel: een soort ‘kraantje’ die wordt aangesloten op een verblijfskatheter en dient als alternatief voor een urine-opvangzak. De blaas houdt de urine vast tot op het moment dat het ventiel wordt geopend.
    • Katheterstop: een soort plug die in het uiteinde van de verblijfskatheter wordt aangebracht en deze afsluit tijdens het douchen of zwemmen.
    • Katheterfixatie: fixatiepleisters houden de katheter op zijn plek. Door het goed fixeren van de katheter blijft de bewegingsvrijheid behouden en beschadiging aan de urinebuis en blaas voorkomen.
    • Beenbandjes: zachte elastische bandjes waarmee de urine- opvangzak op het boven- of onderbeen wordt vastgemaakt.
    • Beenzakhouders: een omhulsel gemaakt van katoen of viscose waar de dagzak in geplaatst wordt. De beenzakhouder voorkomt dat de urine-opvangzak de huid raakt.
    Katheterstop, fixatiepleister, katheterklem, urine-opvangzak


     

Mediq en Pien helpen u graag verder

Wilt u meer weten over afvoerende hulpmiddelen en hoe deze te gebruiken? Onze digitale continentie-collega Pien helpt u verder met al uw alledaagse vragen rondom continentie.
Pien avatar

Pien voor patiënten

Bent u patiënt en heeft u urineverlies of moeite met plassen?

Vader en zoon in keuken zijn gerustgesteld omdat ze klant zijn bij Mediq

Uw hulpmiddelen, onze zorg

Als u gebruik maakt van incontinentiematerialen, wilt u zeker weten dat het goed geregeld is. Kies daarom voor Mediq. Wij bezorgen thuis, regelen de vergoeding en helpen bij al uw vragen. Wilt u klant worden? Wij verwelkomen u graag!

twee vrouwen achter laptop zijn in gesprek

Wordt incontinentiemateriaal vergoed?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van incontinentiemateriaal gelden een aantal voorwaarden. Bovendien zijn vergoedingen afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw leverancier. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.