Waar op letten bij insulinepomptherapie?

Eetvoorschriften

In principe geldt bij pomptherapie hetzelfde voedingsadvies als bij intensieve insulinetherapie met de pen. Het afstemmen van de insulinedosering op de voeding (met name op de hoeveelheid koolhydraten) is een voorwaarde voor een goede regulatie. Om de voeding en de insulinedosering goed op elkaar af te stemmen, is bij het starten met pomptherapie verwijzing naar een diëtist noodzakelijk. Hiervoor moeten een aantal gegevens voor handen zijn:

  • Bloedglucosewaarden: nuchter, voor de maaltijden en voor het slapen gaan.
  • Insulinedosering over de dag.
  • Koolhydraten in de maaltijden en tussendoortjes.
  • Geleverde inspanningen en eventueel de aanwezigheid van ziekte of stress factoren.
Jonge vrouw controleert haar bloedglucose

Zelfcontrole

Zonder zelfcontrole is pomptherapie niet goed mogelijk. Het is niet alleen een voorwaarde om goed gereguleerd te blijven, maar ook om onverwachte hyper- en hypoglycaemieën te ontdekken en te voorkomen.

Vakantie

Vanwege de grote flexibiliteit van insulinepomptherapie is op vakantie gaan met de pomp geen probleem. Het is van belang dat voldoende materialen worden meegenomen, zoals infuussets, insuline ampullen, of lege ampullen en flacons insuline en batterijen. Doordat de klok van de insulinepomp makkelijk kan worden aangepast, zijn tijdsverschillen bij vliegreizen makkelijk op te vangen.

Vakantieleenpomp

Wanneer u op vakantie gaat is het mogelijk om een vakantieleenpomp aan te vragen. Met deze service willen wij bijdragen aan een zorgeloze vakantie. Hiervoor kunt u contact opnemen met de fabrikant van uw insulinepomp.

Sporten

Sporten is juist heel goed mogelijk met de pomp. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het lichaam meer energie gebruikt en er dus meer glucose nodig is. Deze glucose is ten dele afkomstig uit reserves die zijn opgeslagen in lever en spieren. Bovendien neemt de gevoeligheid voor insuline toe. Het is daarom belangrijk extra koolhydraten te eten, eventueel gecombineerd met een vermindering van de bolus of een tijdelijke verlaging van het basaal profiel.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert de insulinebehoefte sterk. De insulinepomp heeft hier het voordeel dat de dosering heel eenvoudig aan de veranderende omstandigheden kan worden aangepast. Omdat de insulinebehoefte na de bevalling zeer sterk daalt, moet het basaal profiel dan naar beneden worden bijgesteld, zodat ernstige hypo's kunnen worden voorkomen.