• Kosten bij geen vergoeding

  Wat kost een sensor als ik die niet vergoed krijg van de zorgverzekeraar?

  Een startpakket varieert van € 800 tot € 1000.
  De sensoren kosten tussen de € 40 en € 60 per stuk. 
 • Niet afleesbaar display

  Op verzoek van mijn arts gebruik ik een sensor omdat mijn waarden zo schommelen. Ik kan zelf de bloedglucosewaarden niet aflezen op het display van de sensor. Waarom is dat?

  Waarschijnlijk wil uw arts eerst zelf de trends ontdekken in uw bloedglucosewaarden. Dit wordt de ‘blinde registratie’ genoemd. Na een aantal dagen kan uw arts de waarden uitlezen in het ziekenhuis en daarna uw behandelschema aanpassen als dat nodig blijkt. 
 • Sensor alleen met insulinepomp

  Kan een sensor alleen gebruikt worden in combinatie met een insulinepomp?

  Nee, de sensor kan ook gebruikt worden als u insuline spuit met de pen. Meestal is dat voor diagnostisch gebruik, dat wil zeggen dat de arts trends wil ontdekken in uw schommelende bloedglucosewaarden en zo de oorzaak ervan probeert te achterhalen. 
 • Sensor en diabetes type 2

  Omdat ik veel onverwachte hypo’s heb, zou ik graag een sensor gebruiken. Ik heb diabetes type 2 en spuit insuline. Kan ik dan ook in aanmerking komen voor een sensor?

  Ja, het gaat erom dat u insuline spuit. Voor mensen die tabletten gebruiken heeft een sensor eigenlijk geen nut. Zij kunnen iets meer of minder medicatie gaan gebruiken als de sensor te hoge of te lage waarden aangeeft, maar zij kunnen hun behandelschema minder rigoureus aanpassen dan mensen die insuline gebruiken. U zou kunnen overleggen met uw arts of u voor bepaalde tijd een sensor mag lenen om te ontdekken waardoor u zo vaak hypo’s heeft. 
 • Sensor versus vingerprik

  Als ik mijn bloedsuiker meet met een vingerprik en de waarde vergelijk met die van de sensor, lijkt het net of de sensor wat achterloopt. Klopt dat?

  Ja, dat klopt. Dat komt doordat de sensor niet in bloed meet, maar in weefselvocht. Bloedwaardes en weefselvochtwaardes lopen niet per definitie gelijk; er is sprake van een vertragingstijd die afhankelijke is van de biologische vertraging en de technische vertraging. Dit betekent dat de sensor 5 tot 20 minuten achterloopt op de actuele bloedwaarde. Glucosesensors zijn ook niet bedoeld om constant een actuele waarde te zien, maar om trends en patronen te herkennen en om te worden gewaarschuwd als de bloedsuiker zich naar een gevaarlijk gebied beweegt. Op het scherm van de sensor zijn pijltjes zichtbaar waaraan u kunt zien of de waarde snel aan het stijgen of dalen is. Zo kunt u proactief handelen en een te hoge of te lage waarde voorkomen.