Esther Janssen

Mediq medewerker expert op het gebied van insulinepompenMijn achtergrond

Ik heb een paar jaar als kinderverpleegkundige gewerkt op de kinderafdeling, en vanaf 2002 als kinderdiabetesverpleegkundige in Rijnstate in Arnhem. Nu werk ik als kinderdiabetesverpleegkundige in Pantein in Boxmeer.

Mijn zorgverlening

Als kinderdiabetesverpleegkundige heb ik voor ogen dat kinderen goed moeten kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandigen. Dat is op zich al een uitdaging, maar diabetes maakt het erg complex.

Dankzij de vele nieuwe technieken zijn de behandelmogelijkheden enorm toegenomen. Desondanks blijft het erg ingewikkeld om deze chronische ziekte in te passen in het dagelijks leven. Sterker nog, een grote groep patiƫnten benut de mogelijkheden niet goed omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Of omdat ze overspoeld worden door alles wat er van ze gevraagd wordt.

Het valt daarom niet mee om de juiste keuzes te maken. Iedereen wil het liefst zo goed mogelijk ingesteld zijn, niemand kiest expres voor een slechte regulatie. Toch gebeurt dat wel bij veel kinderen en pubers.

De psychische en sociale last van diabetes is dus enorm. Het is daarom, samen met de patiƫnt en het gezin, een uitdaging om te zoeken naar de best mogelijke opties. En die veranderen voortdurend door de leeftijd van het kind, de nieuwe technische ontwikkelingen en de draagkracht van het individu.

Zorg op maat en coaching zijn daarin mijn aandachtspunten; zoeken naar wat past bij het kind. En dat betekent ook begrenzen van verwachtingen van zowel het behandelend team als bijvoorbeeld ouders om teleurstellingen te voorkomen. Het gevoel geven dat je niet alleen staat en je vertrouwen te geven in wat nog gaat komen.

Mijn verwachtingen

Maar dat neemt niet weg dat ik het ook een enorm leuke uitdaging vind om te puzzelen met de hoeveelheid data en informatie die we krijgen bij het uitlezen van pompen en sensoren, om vervolgens tot een aanpassing van de behandeling te komen. Dit betekent ook dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, want dat er nog veel gaat veranderen, is een feit.

Mijn rol binnen het expert team

Ik zal mij binnen het expert team vooral bezig houden met insulinepompen en pompaccessoires.