Mediq overhandigt Ontzorgplan aan ministerie van VWS

directeur met ontzorgplan
Ontzorgplan

Vijfpuntenplan voor knelpunten in de zorg

PERSBERICHT- Mediq heeft vandaag het Ontzorgplan aangeboden aan Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het plan bevat concrete voorstellen om de zorg dichter bij de patiënt te organiseren en slimme zorgtechnologie sneller en breder in te zetten.  Hiermee geeft de leverancier aan de druk op de zorg te kunnen verlagen. Mediq roept het ministerie op om hulpmiddelenzorg structureel onderdeel te maken van zorgbeleid zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Aanvullend zorg en Welzijnsakkoord (AZWA).

De drie rapporten die staatssecretaris Karremans vorige week aan de Tweede Kamer stuurde, onderstrepen de urgentie van onze oproep en maken duidelijk dat nú het moment is om medische hulpmiddelen structureel te verankeren in beleid. De rapporten signaleren:
  • Een gebrek aan samenhangend beleid en financiering
  • Een gebrek aan normenkaders rondom hulpmiddelenzorg
  • De noodzaak tot structurele verankering en innovatie
 Het Ontzorgplan van Mediq biedt daarvoor concrete handvatten en sluit naadloos aan bij de geconstateerde knelpunten.

“Hulpmiddelenzorg is geen bijzaak, maar een strategische bouwsteen voor toekomstbestendige zorg.” zegt Marcia Luijendijk, algemeen directeur Mediq Benelux. “Wij willen de zorgsector helpen om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden. We zijn allang meer dan alleen een leverancier van hulpmiddelen. Met bijvoorbeeld thuismonitoring voor COPD-patiënten, snelle inzet van palliatieve zorg aan huis en ondersteuning via zorgcoaches en verpleegkundigen, dragen we elke dag bij aan goede, toegankelijke, betaalbare en mensgerichte zorg.”

Oplossingen die werken 

Het Ontzorgplan brengt vijf pijlers samen waarmee Mediq concreet wil bijdragen aan de realisatie van het IZA, AZWA en WOZO – met oog voor samenwerking, duurzaamheid en toekomstbestendigheid:

  1. Veranker hulpmiddelenzorg in beleid
    Structurele opname in zorgbeleid zoals het IZA en AZWA maakt domeinoverstijgende samenwerking en duurzame implementatie van technologie mogelijk.
  2. Betrek hulpmiddelenleveranciers bij verduurzaming
    Werk samen aan een beleidskader voor veilige retourlogistiek en hergebruik van hulpmiddelen, met aandacht voor circulariteit en patiëntveiligheid.
  3. Optimaliseer logistiek in de zorg
    Een praktijkpilot toont aan dat Mediq’s logistieke aanpak 0,6 FTE per zorginstelling bespaart – kostbare tijd die teruggaat naar directe zorg voor de patiënt.
  4. Versnel implementatie van slimme zorgtechnologie
    Toepassingen zoals sensoren en thuismonitoring helpen zorgvragen vroeg te signaleren, complicaties te voorkomen en zelfredzaamheid te verhogen.
  5. Stimuleer doelmatig en functioneringsgericht voorschrijven
    Ondersteun voorschrijvers met praktische tools en kosteninzicht voor betaalbare en passende hulpmiddelenzorg.

Samenwerken aan zorg die blijft werken 

Met haar brede praktijkervaring, landelijke infrastructuur en focus op slimme technologie is Mediq goed gepositioneerd om bij te dragen aan een toekomstbestendig zorgsysteem. Mediq roept het ministerie op om – in lijn met de aanbevelingen uit de recente rapporten – samen met de sector te verkennen hoe hulpmiddelenzorg structureel kan worden verankerd in beleid.