Slaaponderzoek thuis

Gezin heeft plezier in de slaapkamer

Slaaponderzoek in je eigen bed

Ochtendhoofdpijn, een hoge bloeddruk, een burn-out en vele andere klachten kunnen het gevolg zijn van slaapapneu. Mensen met slaapapneu hebben 's nachts minstens vijf keer per uur een ademstilstand van tien of meer seconden. Naar schatting 500.000 mensen in Nederland komen hierdoor niet voldoende aan een effectieve slaap. ‘Door zo’n verstoord slaappatroon kun je overdag erg moe zijn’, zegt Femke van der Tak. Als OSA-zorgcoach bij Mediq helpt ze mensen met opstarten en om op een goede manier met slaapapneu om te gaan. Om vast te stellen of iemand slaapapneu heeft is een slaaponderzoek nodig. Dat hoeft niet per se in een kliniek of ziekenhuis plaats te vinden. Het kan ook gewoon in de thuisomgeving. Wel zo prettig, want niets slaapt zo ontspannen als het eigen bed.

Zorgcoaches helpen de cliënt op weg

Mediq verzorgt slaaponderzoek in poliklinieken en bij mensen thuis, en levert medische hulpmiddelen en zorgdiensten voor uiteenlopende luchtwegaandoeningen. Bij ernstige vormen van het Obstructieve Slaap-Apneusyndroom (OSA) levert Mediq op voorschrift van de arts de benodigdheden voor continuous positive airway pressure ofwel CPAP-therapie. ‘We hebben zo’n 20 OSA-zorgcoaches die patiënten ondersteunen bij slaaponderzoek en hun behandeling. We sluiten apparatuur aan, verzorgen uitleg bij het opstarten en coachen mensen in het rustig opbouwen van therapietrouw. Een luisterend oor kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn om mensen te helpen om de diagnose en behandeling te accepteren. Daarom hebben we naast de uitleg ook telefonisch contact met onze patiënten om te bespreken hoe het gaat’ zegt Femke.
 

Meer mens

Met slaaponderzoek thuis zorgt Mediq ervoor dat mensen niet naar het ziekenhuis hoeven voor een onderzoek. Omdat de meeste mensen nog altijd het beste slapen in hun eigen bed, geven de resultaten van het slaaponderzoek thuis ook een optimaal beeld van wat er gebeurt in de slaap. Mediq zorgt voor een snelle afspraak en levering en geeft de cliënt een duidelijke uitleg. Mensen die het slaaponderzoek thuis mogen doen, zijn aangenaam verrast over het eenvoudige gebruik en zijn blij dat ze hiervoor niet naar een polikliniek of slaapcentrum hoeven.

Thuis voel je je minder patiënt en meer mens

Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is

Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiënt te laten voelen. En meer mens.

Meer tijd voor de zorg met Mijn MedBIS

Ontdek hoe Mediq dagelijks bijdraagt aan de transformatie van zorg

Ziekenhuiszorg staat onder druk. Dit vraagt om een transformatie van zorg die dichter bij de patiënt wordt georganiseerd. Voor Mediq is dit de gewoonste zaak van de wereld. Met onze medische hulpmiddelen, zorgprogramma’s en gespecialiseerde verpleegkundigen ondersteunen wij ziekenhuizen dagelijks bij het naar huis brengen van zorg. Hoe kunnen we u helpen zorg dichterbij de patiënt te brengen?