Wondregie kan wondgenezing tot wel zes weken versnellen

Category manager Carola vertelt hoe wondregie de wondgenezing versnelt
Wondregie

Als je wond sneller geneest, voel je je sneller weer mens

Mensen kunnen soms maandenlang rondlopen met een wond die maar niet geneest. Dit komt vaak door een onderliggende aandoening, zoals vaatproblemen of diabetes. Huisartsen hebben soms niet genoeg kennis van wondzorg om het goed aan te pakken. Een huisarts start eerst zelf de behandeling met vaak traditionele producten en als de wond niet geneest stuurt hij iemand door naar het ziekenhuis, het ziekenhuis naar de thuiszorg, en vanuit de thuiszorg weer naar de huisarts. Zo blijven mensen langer rondlopen met een wond dan nodig. En je kunt je voorstellen dat een chronische wond pijnlijk, belastend en oncomfortabel is. “Als iemand met vaatlijden zijn been stoot tegen een tafeltje, heeft ’ie al snel een wond. Als wij gezonde mensen zo’n wond hebben zijn we er binnen drie weken vanaf. Maar dit soort patiënten houdt zo’n wond. Die geneest maar niet. En komt vaak ook weer terug. Zo’n chronische wond kan dus langdurig je kwaliteit van leven beïnvloeden.” – Carola Vegter, Category Manager bij Mediq

Zes weken sneller genezen

Samen met zorgverzekeraars en thuiszorgorganisaties ontwikkelden we Wondregie, een uniek zorgprogramma dat in veel gevallen de wondgenezing tot wel zes weken versnelt. Dit lukt dankzij een slim behandelproces dat wordt uitgevoerd door alle zorgpartners: ziekenhuis, thuiszorg, huisartsen en wij, Mediq. In een online portaal wordt het genezingsproces bijgehouden: foto’s van de wond tonen hoe de wond herstelt en leiden tot aandachtspunten voor het team. In hetzelfde portaal kan de thuiszorg ook de juiste wondmaterialen bestellen. 

“Hoe beter je de wondzorg organiseert, hoe sneller de patiënt door de zorgketen gaat, en dus sneller de juiste zorg krijgt met de juiste materialen. Onder de regie van een wondconsulent, een expert die er echt verstand van heeft. En daardoor gaat de wond sneller dicht.”

Meer tips over wondgenezing versnellen

Meer mens

Dankzij Wondregie kan een patiënt zijn zorg voornamelijk thuis krijgen, in plaats van steeds weer naar het ziekenhuis of de huisarts te moeten. Daarnaast verzamelt Wondregie gaandeweg veel anonieme data over complexe wonden. Met deze kennis geven we zorgverleners inzichten over hun wondbehandelingen, wat de kwaliteit van wondzorg in Nederland verbetert. Zo helpen we mensen weer hun dagelijkse leven op te pakken, zonder een wond die in de weg zit. 

“Als je wond sneller dichtgaat, ben je sneller weer meer mens. Dat is het belangrijkste voordeel voor de patiënt.”

Wondregie helpt wonden sneller genezen

Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is

Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiënt te laten voelen. En meer mens.