Tips voor snellere genezing van uw wond

Een wond geneest in vier fases

 • De eerste fase noemen we de stollingsfase. De stollingsfase begint meteen nadat de wond ontstaat. De bloedvaten trekken zich samen en het bloeden stopt. In deze fase worden er specifieke cellen geprikkeld om de volgende fases in de wondgenezing te starten.
 • De tweede fase noemen we reactiefase. Tijdens de reactiefase wordt uitbreiding van de verwonding en infectie voorkomen en bereidt het wondgebied zich voor op de genezing. In deze fase reinigt de wond zich.
 • De derde fase is de regeneratiefase. In deze fase wordt de beschadigde huid vervangen door nieuw weefsel en sluit de wond zich.
 • De vierde fase is de rijpingsfase. In de rijpingsfase zal littekenweefsel uitrijpen en dunner/soepeler worden. Deze fase kan wel 2 jaar duren.

  Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtig wondmilieu, ofwel vochtige wondgenezing, de reactiefase en regeneratiefase sneller verloopt. Door de juiste wondbedekkers te gebruiken creëert uw behandelaar een goed vochtig wondmilieu.

Dit kunt u zelf doen om de genezing van de wond te bevorderen

Volg de adviezen van uw behandelaar goed op

 • Het is belangrijk dat u alle adviezen van uw behandelaar goed opvolgt. Uw wond geneest dan beter.
 • Soms is dat niet gemakkelijk. Als u rookt, dan adviseert uw behandelaar bijvoorbeeld om te stoppen met roken. Roken zorgt ervoor zorgt dat uw bloedvaten samenknijpen waardoor de wond minder voedingstoffen krijgt. Door te stoppen met roken krijgt de wond meer voedingsstoffen en dat bevordert het herstel. Vindt u het lastig om de adviezen op te volgen? Zeg het eerlijk tegen uw behandelaar, zodat jullie samen kunnen bekijken of u hierbij extra ondersteuning kunt krijgen.
 • Sommige medicijnen hebben, positief of negatief, invloed op het wondgenezingsproces. Als de situatie het toelaat, kan de arts het medicijngebruik aanpassen ter ondersteuning van de genezing. Ook mobiliteit en spiergebruik zijn van invloed op de wondgenezing.
 • Na elke verwonding, ongeacht de aard of grootte, treedt besmetting op van het onderliggende weefsel. Als de afweer hiertegen verlaagd is, kan deze besmetting veranderen in een wondinfectie. De infectie is te herkennen aan ontstekingsverschijnselen als roodheid, zwelling, warmte, pijn en pusvorming. De infectie veroorzaakt een ontregeling van de wondgenezing, zodat deze stagneert. Heeft u het gevoel dat de wond geïnfecteerd is? Overleg dan altijd direct met uw behandelaar. Het kan zijn dat u ander verbandmateriaal nodig heeft of antibiotica.

Kies de juiste voeding

Uw voeding heeft grote invloed op de het genezen van de wond. Misschien eet u minder omdat u pijn heeft of bent u extra vermoeid door de wond. Terwijl u juist extra energie en eiwitten nodig heeft om de wond goed te laten genezen. Een diëtist kan u adviseren over de juiste voeding. De diëtist berekent of gewone voeding voldoende is of dat u aanvulling nodig heeft, bijvoorbeeld via drinkvoeding en/of sondevoeding. Het streven is altijd om zoveel mogelijk gewoon te blijven eten. Het kan zinvol zijn om dagelijks de calorieën te tellen en regelmatig te overleggen met de diëtist.

Extra voedingstips:

 • Voorbeelden van eiwitrijke voeding zijn melkproducten, vlees, vis, kaas, soja en noten. Heeft u een slechte eetlust? Dan kunt u eiwitrijke dieetproducten gebruiken.
 • Energieverrijking is te verkrijgen door brood dik te besmeren of door tussendoortjes als koek, cake, kaas, worst of nootjes te eten.
 • De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de rol van specifieke voedingsstoffen bij het genezen van een wond. Deze stoffen worden steeds vaker in speciale aanvullende voedingen gedaan. Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht. Praktisch gezien betekent dit dat u minimaal twee liter vocht per dag tot u moet nemen.

Blijf bewegen

Actief en passief bewegen helpen bij een optimale circulatie en zuurstofvoorziening. Overleg met uw behandelaar over uw mogelijkheden om te bewegen. 

Heeft u pijn? Bespreek het met uw behandelaar

Pijn kan invloed hebben op het genezen van de wond omdat u hierdoor mogelijk minder beweegt of slechter eet. Ook het verzorgen van de wond kan soms pijnlijk zijn. Heeft u pijn? Vertel het aan uw behandelaar. Uw behandelaar hoort graag wanneer u pijn heeft, hoe dat voelt (stekend, drukkend, continu) en hoe erg de pijn voor u is. Dan kan uw behandelaar samen met u naar een oplossing zoeken.