Tips voor snellere genezing van uw wond

Wondregie helpt wonden sneller genezen

Wat kunt u zelf doen om een kleine of complexe wond sneller te laten genezen?

Een klein wondje komt veel voor: een sneetje tijdens het koken, een schaafwond van een kind als het buiten heeft gespeeld of een krasje na het scheren. De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist. Wat kunt u zelf doen? Wij geven u informatie en tips om complexe wonden sneller te laten genezen.

4 fases van wondgenezing

Iedere wondgenezing bestaat uit 4 fases, of het nu gaat om een complexe wond of een huis- tuin- en keukenwondje:
  1. Stollingsfase. De stollingsfase begint meteen nadat de wond ontstaat. De bloedvaten trekken zich samen en het bloeden stopt. In deze fase worden er specifieke cellen geprikkeld om de volgende fases in de wondgenezing te starten.
  2. Reactiefase. Tijdens de reactiefase wordt uitbreiding van de verwonding en infectie voorkomen en bereidt het wondgebied zich voor op de genezing. In deze fase reinigt de wond zich.
  3. Regeneratiefase. In deze fase wordt de beschadigde huid vervangen door nieuw weefsel en sluit de wond zich.
  4. Rijpingsfase. In de rijpingsfase zal littekenweefsel uitrijpen en dunner/soepeler worden. Deze fase kan wel 2 jaar duren.
Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtig wondmilieu, ofwel vochtige wondgenezing, de reactiefase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondmaterialen te gebruiken creëert uw behandelaar een goed vochtig wondmilieu.


Zelf wondgenezing bevorderen

Wat kunt u zelf doen om de genezing van een (complexe) wond te versnellen? Wij geven een aantal tips.

Volg de adviezen van uw behandelaar goed op

  • Het is belangrijk dat u alle adviezen van uw behandelaar goed opvolgt. Uw wond geneest dan beter en sneller.
  • Soms is dat niet gemakkelijk. Als u rookt, dan adviseert uw behandelaar bijvoorbeeld om te stoppen met roken. Roken zorgt ervoor zorgt dat uw bloedvaten samenknijpen waardoor de wond minder voedingstoffen krijgt. Door te stoppen met roken krijgt de wond meer voedingsstoffen en dat bevordert het herstel. Vindt u het lastig om de adviezen op te volgen? Zeg het eerlijk tegen uw behandelaar, zodat jullie samen kunnen bekijken of u hierbij extra ondersteuning kunt krijgen.
  • Sommige medicijnen hebben, positief of negatief, invloed op het wondgenezingsproces. Als de situatie het toelaat, kan de arts het medicijngebruik aanpassen ter ondersteuning van de genezing. Ook mobiliteit en spiergebruik zijn van invloed op de wondgenezing.
  • Na elke verwonding, ongeacht de aard of grootte, treedt besmetting op van het onderliggende weefsel. Als de afweer hiertegen verlaagd is, kan deze besmetting veranderen in een wondinfectie. De infectie is te herkennen aan ontstekingsverschijnselen als roodheid, zwelling, warmte, pijn en pusvorming. De infectie veroorzaakt een ontregeling van de wondgenezing, zodat deze stagneert. Heeft u het gevoel dat de wond geïnfecteerd is? Overleg dan altijd direct met uw behandelaar. Het kan zijn dat u ander verbandmateriaal nodig heeft of antibiotica.

Kies de juiste voeding

Uw voeding heeft grote invloed op het genezen van de wond. Misschien eet u minder omdat u pijn heeft of bent u extra vermoeid door de wond. Terwijl u juist extra energie en eiwitten nodig heeft om de wond goed te laten genezen. Een diëtist kan u adviseren over de juiste voeding. De diëtist berekent of gewone voeding voldoende is of dat u aanvulling nodig heeft, bijvoorbeeld via drinkvoeding en/of sondevoeding. Het streven is altijd om zoveel mogelijk gewoon te blijven eten. Het kan zinvol zijn om dagelijks de calorieën te tellen en regelmatig te overleggen met de diëtist.

Extra voedingstips voor wondgenezing

Wilt u een wond sneller laten genezen? Let dan op uw voeding en volg deze tips:

  • Eet eiwitrijke voeding. Denk aan melkproducten, vlees, vis, kaas, soja en noten. Heeft u een slechte eetlust? Dan kunt u eiwitrijke dieetproducten gebruiken.
  • Zorg dat u wat meer energie binnenkrijgt. Energieverrijking is te verkrijgen door brood dik te besmeren of door tussendoortjes als koek, cake, kaas, worst of nootjes te eten.
  • Drink voldoende water. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de rol van specifieke voedingsstoffen bij het genezen van een wond. Deze stoffen worden steeds vaker in speciale aanvullende voedingen gedaan. Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht. Praktisch gezien betekent dit dat u minimaal twee liter vocht per dag tot u moet nemen.

Blijf bewegen

Actief en passief bewegen helpt bij een optimale zuurstofcirculatie en zuurstofvoorziening. Overleg met uw behandelaar over uw mogelijkheden om te bewegen.

Heeft u pijn? Bespreek het met uw behandelaar

Pijn kan invloed hebben op het genezen van de wond omdat u hierdoor mogelijk minder beweegt of slechter eet. Ook het verzorgen van de wond kan soms pijnlijk zijn. Heeft u pijn? Vertel het aan uw behandelaar. Uw behandelaar hoort graag wanneer u pijn heeft, hoe dat voelt (stekend, drukkend, continu) en hoe erg de pijn voor u is. Dan kan uw behandelaar samen met u naar een oplossing zoeken.

Wondverpleegkundige helpt patiënt

Mediq brengt zorg naar huis

Mediq is niet alleen gespecialiseerd in wondzorg, maar ook in continentiezorg, diabeteszorg, stomazorg en infuustherapie. U bestelt uw medische hulpmiddelen veilig en eenvoudig in onze beveiligde webshop. Nog geen klant? Meld u direct aan. Wij regelen de rest.

  • Gespecialiseerde medewerkers die begrijpen wat u nodig heeft

  • Persoonlijke zorg, service en informatie

  • Klanten geven onze service een 8,6

  • Meest complete assortiment zorgproducten

  • Snel besteld en (thuis) bezorgd