Jaarlijkse besparing van 160 euro per persoon door URinControl-App

ur in control log van de app
02 oktober 2023
Bijna een miljoen vrouwen in Nederland hebben last van ongewild urineverlies. Bijvoorbeeld bij dagelijkse bezigheden, bij hoesten, lachen en sporten. Veel vrouwen schamen zich hiervoor en gaan er niet mee naar de huisarts. Dat is jammer, want deze klacht is goed te behandelen. De URinControl-app, een online behandeling voor ongewild urineverlies bij vrouwen, helpt hen en bespaart 160 euro per persoon per jaar aan zorgkosten.

Ongewild urineverlies kan het sociale leven van vrouwen negatief beïnvloeden. De klachten zijn goed behandelbaar, maar de praktijk leert dat slechts dertig procent van de vrouwen hulp zoekt bij de huisarts. Om de hulp laagdrempelig beschikbaar te maken, heeft Anne Loohuis, huisarts en onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen, samen met collega’s en ZonMw de URinControl-app ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht. Sinds 2021 is de app voor het grote publiek beschikbaar en  op dit moment is de app in gebruik bij 15000 vrouwen. Samen met onder andere Mediq en V&VN probeert het UMCG dit jaar de 1 miljoen vrouwen met urineverlies in Nederland te bereiken met de campagne URinControl-4All. Mediq deelde inhoudelijke kennis met de ontwikkelaars, zodat de app de doelgroep nog beter kan bereiken.

Effectieve behandeling

De app biedt een behandeling voor de twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies: blaastraining bij een overactieve blaas en bekkenbodemspieroefeningen bij verslapping van de bekkenbodemspieren. Uit onderzoek van Loohuis blijkt dat de behandeling met de app net zo goed werkt als behandeling via de huisarts. Daarmee is de app de eerste ter wereld die aantoonbaar effectieve alternatieve behandelingen biedt voor twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies bij vrouwen. 

“De app draagt bij aan het verbeteren van de zorguitkomsten en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Het is namelijk een goede vervanging van zorg via de huisarts voor vrouwen die de stap naar een zorgverlener niet durven zetten”, zegt Simon Kwekkeboom, zorgdeskundige absorberende continentiezorg bij Mediq. “Bovendien kan de app het voor deze groep gemakkelijker maken om gemotiveerd te blijven en de oefeningen te blijven volhouden.”

Kostenefficiënt

Uit de pilot blijkt dat de app kosteneffectief is. Bij ongewild urineverlies komen er kosten kijken op het gebied van incontinentiemateriaal, medicijnen, behandelingen van de (bekken)fysiotherapeut en voor verwijzingen naar specialisten zoals een uroloog of gynaecoloog. Een app-behandeling, waarbij deze kosten niet worden gemaakt, bespaart 160 euro per persoon per jaar. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een innovatieve oplossing kan bijdragen aan het verlagen van de zorgkosten en de kwaliteit van de zorg kan verbeteren”, aldus Kwekkeboom. 

De app is te downloaden via de App-store of Google Play. Om de 1 miljoen vrouwen in Nederland te bereiken, kan iedereen vrijblijvend deelnemen aan de campagne. Deelnemers brengen hun (informele) netwerk op de hoogte van de app met behulp van teksten en materialen te vinden op www.urincontrol.online. Naast de URinControl-App voor vrouwen wordt er ook een app ontwikkeld voor mannen die leiden aan ongewenst urineverlies. Dat is nu nog in onderzoek verband, te vinden via www.urincontrol.online.