Philips veiligheidsmelding oververhitting DreamStation 2

Vrouw slaapt met CPAP-apparaat Dreamstation 2 van Philips
Laatste update: 29 november 2023

Melding over Philips slaapapneu-apparaat DreamStation 2 

Op woensdag 29 november berichtten verschillende media, waaronder de NOS, over een melding van de FDA (de Amerikaanse overheidsorganisatie die kwaliteit van producten controleert) rondom mogelijke oververhitting van de DreamStation 2. Wanneer u dit type slaapapneu-apparaat gebruikt voor uw OSA-therapie, kunnen wij het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over een veilige voortzetting van uw therapie. Zolang u de veiligheidsinstructies opvolgt kunt u de therapie voortzetten. We houden u via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws. 

Wat is de melding over de DreamStation 2? 

De FDA heeft verschillende meldingen ontvangen met betrekking tot mogelijke thermisch problemen (het regelen van warmte) met de bevochtiger van de Philips DreamStation 2. Vanwege deze melding raadt de FDA gebruikers van de DreamStation 2 aan om goed te controleren op tekenen van oververhitting. Philips Respironics heeft de rapporten over mogelijke thermische problemen beoordeeld en geanalyseerd in overeenstemming met regelgevende processen. Philips heeft op basis hiervan een advies opgesteld. 

Philips deelt het laatste nieuws over deze melding via hun eigen website. 

Wat is het gebruiksadvies voor uw Philips slaapapneu-apparaat DreamStation 2? 

U kunt de apparatuur verder gebruiken, op voorwaarde dat u de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing voor het DreamStation 2-slaaptherapieapparaat altijd opvolgt. 

Veiligheidsinstructies voor uw DreamStation 2

Bij uw DreamStation 2 heeft u een gebruikershandleiding ontvangen met daarin de veiligheidsinstructies. Hier vindt u de regels rondom een juist gebruik van het apparaat. Waar moet u op letten, wat mag absoluut niet en wat zijn aandachtspunten. U vindt dit in hoofdstuk 1, pagina 1 t/m 10. Daarnaast is het van belang dat u uw apparaat altijd goed reinigt en onderhoud. Zie voor meer informatie Hoofdstuk 7. 

Voor uw gemak kunt u hier de gebruikershandleiding hier downloaden. 

Antwoord op veelgestelde vragen

  • Ik maak me zorgen, kan ik het apparaat blijven gebruiken?
    We begrijpen dat u zich zorgen maakt, omdat het gebruik van het slaapapneu-apparaat voor uw gezondheid van belang is. Ja, Philips heeft het advies afgegeven dat u uw DreamStation 2 kunt gebruiken, zolang u de veiligheidsinstructies opvolgt. Download de handleiding met veiligheidsinstructies hier
  • Kan ik een ander slaapapneu-apparaat krijgen van een ander merk?
    Dat is niet nodig. U kunt uw DreamStation 2 blijven gebruiken, zolang de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing voor het slaapapneu-apparaat wordt opgevolgd.
  • Hoe kan ik oververhitting bij mijn DreamStation 2 herkennen?
    Hierbij is het belangrijk dat u let op bijvoorbeeld de geur van brand, rook of een ongebruikelijke geur.
  • Wat moet ik doen als ik een rooklucht ruik?
    Haal de stekker uit het stopcontact en gebruik het apparaat niet meer. Neem contact op met onze klantenservice. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.15 - 17.30 uur op het telefoonnummer 030 282 11 85. Wij maken dan een afspraak met u om een vervangende DreamStation 2 bij u te leveren. Hierna komen wij het defecte apparaat bij u ophalen.
  • Mijn apparaat werkt niet meer, ik wil deze graag omruilen?
    Als uw apparaat niet meer werkt, dan kan deze omgeruild worden. U ontvangt dan een vervangende Dreamstation 2. Zodra deze binnen is, zullen wij het defecte apparaat bij u ophalen. Ook voor het vervangende apparaat geldt dat u deze kunt gebruiken op voorwaarde dat de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing voor de DreamStation 2 worden opgevolgd.
  • Hoe kan ik zien of ik een Dreamstation 2 heb?
    De Dreamstation 2 is zwart van kleur en heeft een touchscreen boven op het apparaat. Bekijk hier de afbeelding en specificaties. De Dreamstation 2 staat ook op het nachtkastje in de foto op deze pagina. 
  • Hoe en wanneer worden we verder geïnformeerd?
    Na de eerste berichtgevingen in de media heeft Philips gelijk gereageerd en heeft een gebruiksadvies gegeven. Mediq heeft daarna al haar klanten met een DreamStation 2 persoonlijk geïnformeerd via een brief of e-mail. Wanneer er nieuws is rondom dit onderwerp, zullen wij dit op onze website op deze pagina vermelden. U kunt u het beste onze website raadplegen voor de meest actuele informatie. Of ga naar de website van Philips voor meer informatie.
Kenniscentrum OSA

Leven met slaapapneu geeft soms uitdagingen. Om u te helpen omgaan met deze uitdagingen kunt u in het Kenniscentrum verschillende artikelen lezen. U vindt er informatie voor het dagelijks leven of voor vakantie en vrije tijd. Daarnaast vertellen wij u meer over het belang van goed slapen.