Nationale Plasdag

ouder stel wandelt met hondje buiten
16 maart 2023
Vandaag, donderdag 16 maart, is het Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen. Ingrid Sinke en Ronald Brienen, onze zorgdeskundigen Continentie- en Stomazorg, vertellen waarom deze dag nog steeds zo belangrijk is om te organiseren.

Bij deze editie van Nationale Plasdag is Mediq betrokken. Ingrid Sinke en Ronald Brienen, onze zorgdeskundigen Continentie- en Stomazorg, vertellen waarom deze dag nog steeds zo belangrijk is om te organiseren. Ook geven ze tips om voorbereid op pad te gaan.

Een groot deel van Nederland heeft te maken met incontinentieproblemen, maakt gebruik van een stoma of een pouch. Daar staan anderen vaak niet bij stil. “Als we alleen al naar urine-incontinentie kijken, dan hebben we het al over zo’n 1 miljoen Nederlanders die hier last van hebben”, zegt Ingrid Sinke. “Daarnaast zijn er zo’n 38.000 Nederlanders die een stoma dragen”, vult Ronald Brienen aan.

'Een beperking mag er niet voor zorgen dat je er niet op uit kan gaan'

Zorghulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal, katheters, absorberende verbanden en stomamaterialen zorgen ervoor dat deze mensen hun dagelijkse leven kunnen leiden. Toch horen we nog te vaak dat mensen geen dagje uit durven te plannen, omdat ze niet zeker weten of er openbare toiletten beschikbaar zijn. Dat ze ervoor kiezen om (alleen) thuis te blijven is zorgelijk.

Ronald Brienen: “Ik ben van mening dat in een land als Nederland een beperking er niet voor mag zorgen dat je er niet op uit kan gaan. Welke beperking dat ook is. De momenten buitenshuis kunnen er juist voor zorgen dat je niet continu bezig bent met jouw beperking.” Moet iemand zich katheteriseren, zijn of haar stomamateriaal vervangen of de pouch legen? Dan kan iedereen begrijpen dat je dat alleen in een schone omgeving doet die privacy biedt.

Weinig de deur uit, of eerder terug

We weten allemaal wat het belang van bewegen, zoals wandelen en fietsen, is op de fysieke en mentale gezondheid van een persoon. Helemaal voor de groep mensen die aan een chronische aandoening lijdt. Echter blijkt uit onderzoek van de Toiletalliantie, afgenomen onder 1.285 Nederlanders, dat 22 procent soms helemaal afziet van een uitstapje in de natuur in verband met een te kort aan openbare toiletten. Daarnaast geeft 45 procent van de ondervraagden aan het afgelopen jaar eerder dan gepland naar huis is gegaan vanwege hoge nood. Dat is bijvoorbeeld vanwege een spijsverteringsaandoening (8%), maar ook een hogere leeftijd speelt daarbij vaak een rol (17%).

“De cijfers van de Maag Lever Darm Stichting zijn confronterend”, zegt Ingrid Sinke. “Op het moment zijn er blijkbaar te weinig openbare toiletten. Het is dus toch niet zo simpel om met bijvoorbeeld met continentieproblemen een dagje uit te plannen. Daarom roepen we iedereen op de HogeNood app te downloaden.” Zowel particulieren als bedrijven kunnen in de app aangeven of iemand gebruik kan maken van een openbaar toilet. Met als doel dat iedereen met een gerust hart durft te gaan wandelen of fietsen.

Vijf tips van de zorgdeskundigen

Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben de zorgdeskundigen nog enkele tips.

  1. Neem hygiënische doekjes, handgel en toiletpapier mee voor een hygiënisch toiletbezoek. En vergeet eventuele medische hulpmiddelen (katheters of stomamateriaal) natuurlijk niet!
  2. Durf te vragen! Ieder mens moet naar het toilet. Stap daarom met uw vraag naar binnen bij een winkel of in de horeca.
  3. Vraag de eurosleutel aan op www.eurosleutel.nl en krijg onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die aan specifieke ruimte- en/of hygiëne-eisen voldoen. Zoals toiletten!
  4. Vraag de gepersonaliseerde Medisch Toiletpas aan. Met deze pas is het makkelijker om van niet-openbare toiletten gebruik te maken.
  5. Download de HogeNood app, die in één overzicht laat zien waar openbare toiletten beschikbaar zijn in Nederland én in het buitenland.