Van 4 naar 144 bloedglucosemetingen per dag

Vrouw met diabetes bekijkt in een app op haar telefoon hoe het met haar bloedglucosewaarde gaat
14 mei
Steeds meer mensen met diabetes gebruiken een glucosesensor; een apparaatje dat 24 uur per dag de bloedglucosewaarden meet. Hierdoor hoeven ze niet meer in hun vinger te prikken om hun glucosewaarde te zien en hebben ze meer inzicht in hun diabetes. Hoe werkt dit en wat zijn de belangrijkste voordelen voor mensen die sensortechnologie gebruiken?

Zicht op bloedglucosewaarden

Voor mensen met diabetes die insuline gebruiken is het belangrijk om zicht te hebben op de bloedglucosewaarden. Hieruit kunnen ze afleiden of ze de juiste hoeveelheid insuline hebben toegediend. Ook weten ze dan hoe hun lichaam reageert op voeding, beweging, stress en andere factoren die van invloed zijn op de bloedglucosewaarden. Mensen die geen glucosesensor hebben, prikken meestal zo’n vier keer per dag in hun vinger om de waarde te meten. Met een glucosesensor is dit niet meer nodig. Een op het lichaam gedragen sensor meet zo’n 144 keer per dag de glucosewaarden en stuurt deze naar een reader, een app op de telefoon of de insulinepomp.

Meer meten, beter inzicht

Voor mensen met diabetes is sensortechnologie een fijne ontwikkeling omdat ze niet meer in hun vinger hoeven te prikken om hun glucosewaarde te zien. Bovendien geeft de glucosesensor hen meer inzicht in hun diabetes. Ze zien 24/7 of hun waarden stijgen, dalen of mooi stabiel zijn. Ze zien hoe hun glucosewaarden verlopen en kunnen de diabetesdata uit de sensor eenvoudig met hun diabetesprofessional delen. Er zijn twee vormen van sensortherapie voor mensen met diabetes: Flash Glucose Monitoring en Continue Glucose Monitoring.

Flash Glucose Monitoring (FGM)

Op dit moment is er in Nederland één FGM-systeem beschikbaar: de FreeStyle Libre. De meeste mensen dragen de FreeStyle Libre sensor op de bovenarm. Om de glucosewaarde te kunnen zien, bewegen ze met hun telefoon of de reader langs de sensor. Dit wordt flashen of scannen genoemd. Als ze dit doen, verschijnt de glucosewaarde op de telefoon of reader. Er staat een pijltje bij dat laat zien of de glucosewaarde op dat moment stijgt, gelijk blijft of daalt. Om alle glucosewaarden in een grafiek te kunnen zien, is het belangrijk om tenminste één keer per acht uur te flashen. De laatste versie is de FreeStyle Libre 2: deze kan alarmen geven bij een te hoge of een te lage glucosewaarde. Het FreeStyle Libre FGM-systeem wordt volledig vergoed voor alle mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema.

Continue Glucose Monitoring (GCM)

Bij CGM meet de sensor de bloedglucosewaarde in het onderhuidse weefselvocht. De waarden zijn real time af te lezen op de smartphone, insulinepomp of reader. In Nederland zijn er meerdere CGM-systemen beschikbaar. De aan de CGM-sensor gekoppelde zender kan vaak communiceren met de insulinepomp. Bepaalde combinaties van insulinepompen en CGM’s hebben een automatische hypostop: dan stopt de pomp met insuline toedienen zodra de glucosewaarde te laag wordt. Sinds kort zijn er ook systemen die de basaalstand van de insulinepomp kunnen aanpassen als dat nodig is. 

Wat zeggen de gebruikers over sensortechnologie?

  • “Ik was me er niet zo van bewust dat mijn diabetes niet goed was ingesteld. Als je vaak en lang hoge bloedsuikers hebt, merk je dat op een gegeven moment niet meer. Sinds ik de FreeStyle Libre heb, is mijn HbA1c gedaald van 80 naar 60 à 65 mmol/mol.” - Raf (16), heeft diabetes type 1 sinds zijn 12e
  • “Door de sensor zag ik hoe grillig diabetes is. Een extra pijltje geeft aan of mijn waarde aan het stijgen of zakken is. Nu ik beter begrijp wat er met mijn bloedsuikers gebeurt, durf ik wat extra insuline toe te dienen als ik een gebakje of chips eet. Hierdoor heb ik minder vaak hoge glucosepieken.” - Ron (63), heeft diabetes type 2 sinds 2000.
  • “Ik wil graag zwanger worden. Met CGM kan ik mijn glucosewaarden 24 uur per dag monitoren. Dit helpt me om mijn diabetesinstelling te optimaliseren.” - Marianne (28) heeft diabetes type 1 sinds 2012.

Meer lezen over dit onderwerp?

Lees ervaringsverhalen en tips voor leven met diabetes in het themanummer ‘data en doelen’ van Diactueel Magazine of kijk op onze website voor alles over glucose sensortechnologie.
 

Actueel