Samen sterk voor minder wegwerpplastic

Vervuiling met single use plastic verminderen met SUP-richtlijnen rondom wegwerpplastic
7 juni 2021
Vanaf 3 juli gelden nieuwe regels voor bepaalde kunststofproducten. Wat betekent dit voor de zorgorganisaties en -professionals die producten uit ons assortiment catering disposables, wattenstaafjes en hygiëneproducten bestellen?

Handelsverbod Single-Use Plastic

Om vervuiling en ‘plastic soep’ tegen te gaan, geldt vanaf 3 juli binnen de EU een handelsverbod voor een aantal plastic producten. De bestaande voorraden mogen nog worden verkocht en opgemaakt. De nieuwe regels zijn onderdeel van de Europese Single-use plastic- ofwel SUP-richtlijn. Mediq wil het milieu zo min mogelijk belasten en stelt haar klanten zo veel mogelijk in staat om duurzame opties te kiezen. We zijn hiervoor continu in gesprek met fabrikanten.

Welke plastic producten vallen onder het handelsverbod?

 • Wattenstaafjes (medische hulpmiddelen uitgezonderd)
 • Rietjes (met uitzondering van medische hulpmiddelen)
 • Borden en bestek
 • Roerstaafjes voor dranken
 • Food service containers van EPS (piepschuim)
 • Drinkbekers en drankverpakkingen van EPS
 • Producten gemaakt van oxo-degradeerbare kunststoffen

Markeringen op hygiëneproducten en drinkbekers

Voortaan staat er een markering op productgroepen voor eenmalig gebruik zoals vochtige hygiënedoekjes, huishoudelijke doekjes en (deels) van plastic gemaakte drinkbekers. Hierop is te zien dat er kunststof in het product zit, dat het in de afvalbak thuis hoort en dat zwerfafval negatieve effecten op het milieu heeft. Bij producten die vóór 4 juli 2022 in de handel zijn gebracht, mag de markering op de verpakking worden aangebracht met stickers.

Wat doet Mediq?

Wij stellen voor Single-use plastics al alternatieven beschikbaar in ons assortiment:
 • Papier - Onze papieren catering disposables zijn gemaakt van meerdere lagen voedselveilig papier dat is samengesteld volgens het FSC Mix-label. Het is magnetron-, oven- en diepvriesbestendig.
 • Karton - Onze FSC-kraftbekers worden gemaakt van ongebleekt papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
 • Hout - Ons assortiment omvat ook catering disposables van 100% FSC-gecertificeerd hout dat afkomstig is uit duurzaam verantwoorde bosbouw. Het is ovenbestendig tot 70°C en kan diepgevroren worden. Het is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar.
 • Bamboe – Onze catering disposables van bamboe zijn voornamelijk gemaakt van FSC-gecertificeerd bamboe. Ze zijn sterk en temperatuurbestendig van -20°C tot 70°C. Verder bevatten ze geen melamine en zijn ze voedselveilig.
 • Suikerriet - Suikerriet is een sterk materiaal, dankzij een hoog cellulosegehalte. Het is oven- en magnetronbestendig tot 100°C. Het is geheel biologisch afbreekbaar (30-90 dagen).
 • Herbruikbare bekers – De herbruikbare koffiebekers in ons assortiment zijn gemaakt van 40% gerecycled plastic en 60% nieuw plastic en 100% recyclebaar. 

Meer informatie?

Meer informatie over de SUP-richtlijn is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Het publicatieblad van de richtlijn staat op europa.eu. Wilt u meer weten over de duurzame opties in ons assortiment catering disposables? Bekijk de catalogus op medbis.nl of neem contact op met uw vaste contactpersoon. Wij helpen u graag.