Nutritional Assessments in dieetbehandelingen

Man thuis met drinkvoeding
26 maart 2021
Hoe zorg je dat je niet te veel tijd kwijt bent aan het uitvoeren van een Nutritional Assessment en dat je de verkregen waarden juist interpreteert? Hierover verzorgen Abbott en Mediq op donderdagavond 15 april een webinar voor diëtisten en eerstelijns diëtisten.

Nutritional assessments kunnen veel bijdragen aan het inzetten van de juiste dieetbehandeling en het bereiken van de doelstelling. Maar hoe zorg je dat je hier niet te veel tijd aan kwijt bent? En hoe ga je om met het interpreteren van de verkregen waarden? Op 15 april kunnen diëtisten en eerstelijns diëtisten zich hier gericht over informeren en delen in casuïstiek en praktijkervaringen. Voor dit webinar is accreditatie aangevraagd bij Stichting ADAP.

Gericht kennis opdoen op donderdagavond 15 april

NA’s worden steeds vaker toegepast als onderdeel van het diëtistisch onderzoek. Hierbij wordt met een aantal objectieve metingen de voedingstoestand en energiebehoefte van patiënt in kaart gebracht. In het webinar gaan we in op het gebruik van NA-methoden zoals indirecte calorimetrie, BIA en handknijpkracht. Aan de hand van casuïstiek lichten we dit toe en bespreken we het interpreteren van uitslagen. Het webinar is bedoeld voor diëtisten en andere zorgprofessionals en vindt plaats op 15 april van 20.00-21.00 uur.

Dit zijn de sprekers:

  • Joanne Olieman, kinderdiëtist in het Erasmus MC Sophia - Als kinderdiëtist kwam Joanne via diabetes en algemene kindergeneeskunde bij kinderchirurgie en intensive care terecht. Ze heeft zich gespecialiseerd in Nutritional Assessment en parenterale voeding. Zij begeleidt kinderen met darmfalen in het gebruik van parenterale voeding thuis. Daarbij is het streven om de orale/enterale voeding op te bouwen, zodat de parenterale voeding zo veel mogelijk afgebouwd kan worden. Goede groei en voedingstoestand spelen hierin een sleutelrol.
  • Wesley Visser, nefrologiediëtist bij het Erasmus MC - Wesley is gespecialiseerd in voeding bij nierziekten en houdt zich actief bezig met het ontwikkelen van het werk als diëtist. Hij houdt zich bezig met patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Wesley is voorzitter van de Nutritional Assessment-commissie van het Erasmus MC en lid van de werkgroepen scholing en onderzoek van Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN) en het Nutritional Assessment Platform (NAP). Hij spreekt regelmatig op (inter)nationale congressen en is docent voor de post-hbo-scholing Voeding & Nierziekten voor diëtisten.
  • Eva Böhne, diëtist bij MalnuCare - Eva werkt sinds 2018 als diëtist bij MalnuCare. Ze begeleidt o.a. oncologische en ondervoede cliënten. Hierbij gebruikt ze Nutritional Assessments om het behandelplan zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van de cliënt. Dit geeft ook in de eerste lijn veel inzichten voor de diëtist en de cliënt.