Nieuw: dubbel veilig én duurzaam alternatief voor medische mondneusmaskers en -kapjes

ademhalingsbeschermingsapparaat
31 augustus 2021
Mediq introduceert als eerste en enige in de Benelux de Tiki Medical als herbruikbaar alternatief voor chirurgische en FFP-mondmaskers. Dit ademhalingsbeschermingsapparaat biedt unieke dubbele bescherming: voor de drager en zijn of haar omgeving. En het is verrassend licht en comfortabel!

Ventilator en filter in één

De Tiki Medical is uit ecologische kunststof vervaardigd en zorgt voor minder CO2-uitstoot dan de gangbare medische mondneusmaskers die slechts kort bruikbaar zijn. ‘Dit is het eerste product in de markt dat dubbele bescherming biedt. Het is een volgelaatsmasker met ventilator en filter in één. Hierdoor kunnen zorgprofessionals gemakkelijk ademhalen en worden zij niet belemmerd in hun zicht. Ook is het apparaat eenvoudig schoon te maken en te ontsmetten’, aldus Huub van Lieshout, productspecialist hospital solutions bij Mediq.

Verrassend comfortabel en gemakkelijk

De Tiki Medical is ontwikkeld door het Zweedse Tiki Safety voor gebruik in omgevingen waar strenge eisen worden gesteld aan de bescherming tegen zwevende deeltjes zoals aerosolen, bacteriën en toxische stoffen. Het apparaat is zeer veilig en voldoet aan alle certificeringseisen voor luchtzuiverende ademhalingstoestellen (EN 12942 TM3P). Met de Tiki Medical is er nu ook een variant die speciaal bedoeld is voor de medische wereld. ‘We willen onze klanten de gelegenheid bieden om de Tiki Medical zelf te voelen en te ervaren. Van de mensen die het apparaat nu voor ons testen horen we steevast terug dat zij verrast zijn over het comfort en gebruiksgemak.’

Bewegingsvrijheid, zichtbaarheid en gemak van ademhalen

In het ontwerp van de Tiki Medical stond het comfort voor de gebruiker voorop, ook als deze lang achter elkaar moet werken. Er is bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de zichtbaarheid en bewegingsvrijheid. Hiertoe zijn zowel filter als ventilator aan de bovenkant van het masker aangebracht. Doordat het uitademfilter bij de kin zit, blijft de mond zichtbaar en kun je gemakkelijk communiceren. De ventilator maakt het voor de drager ook gemakkelijk om te ademen, wat een cruciaal voordeel is bij langdurig gebruik. Ook is ledverlichting ingebouwd om te kunnen werken in donkere of kleine omgevingen. Het masker is verkrijgbaar in drie maten en weegt afhankelijk van de maat tussen de 430 en 450 gram. De productie vindt plaats in de Tiki Safety fabriek in Bro, dichtbij Stockholm.

Sterke businesscase

Het masker is met groene stroom gemaakt van duurzaam PET-G-en TPE-plastic. De Co2-voetafdruk is aanzienlijk kleiner dan bij de disposable FFP2- en FFP3-mondmaskers waarvan er in de Nederlandse en Belgische zorg wekelijks miljoenen verbruikt worden. Hierdoor kan het een waardevolle bijdrage leveren aan de Green Deal Duurzame Zorg en het streven om de CO2-uitstoot in de zorgsector te verminderen. Deze sector is volgens zorgadviesbureau Gupta Strategists verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de CO2-voetafdruk in Nederland. Vanzelfsprekend spelen ook de kosten een rol bij de overweging om te investeren in deze innovatie. Van Lieshout stelt dat er ‘gezien de terugverdientijd van het apparaat ook in financieel opzicht een sterke businesscase is.’

Meer informatie

Een uitgebreide beschrijving van de werking van de Tiki Medical is beschikbaar via www.tikisafety.com. Zorgorganisaties die het apparaat zelf willen ervaren kunnen contact opnemen via info@mediq.be of 02 725 18 80 (België) of met Huub van Lieshout via huub.van.lieshout@mediq.com (Nederland).