Hulpmiddelenleverancier met healthcoach?

Kristel de Ridder director e-business en innovation bij Mediq
12 april 2021
In deze blog legt e-business director Kristel de Ridder uit waarom Mediq ook inzet op preventie, naast medische hulpmiddelen en zorg aan huis. ‘Wij willen mensen met overgewicht en prediabetes helpen om met hun leefstijl aan de slag te gaan.’
‘Een nieuw zorgprogramma dat Mediq Healthcoach heet? Jullie zijn toch een leverancier van medische hulpmiddelen?’ Daar ligt onze basis inderdaad, en van daaruit vinden we het hoogste tijd om vol in te zetten op preventie.  Het afgelopen jaar is in de zorgsector veel gesproken over de benodigde innovatie en mogelijke e-health-oplossingen. Maar er is nog een les die corona ons leert, over het grote belang van preventie van ziekten en aandoeningen. Het virus slaat ongenadig hard toe bij mensen met een BMI boven de 30, met name door een minder goed functionerend immuunsysteem. Datzelfde overgewicht geeft ook meer kans op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en slaapapneu. Met preventie is veel winst te behalen. Zowel in de zorgkosten als in de kwaliteit van leven en de levensjaren. 

Gezondheidsplicht?

Een gezonde leefstijl helpt niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om beter te slapen en mentaal beter in balans te komen. Niet voor niets stuurden 70 zorgprofessionals, wetenschappers en bestuurders in november 2020 een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid. Hun verzoek: mensen met een publiekscampagne informeren over de noodzaak van preventie.

Suikertaks

Drie grote zorgverzekeraars dringen eveneens actief aan op verleiden tot gezond gedrag en zien dit graag gecombineerd met het duidelijk beleggen van verantwoordelijkheden. Dit met consequenties zoals suikertaks en gezondheidsplicht. Dit laatste zou bijvoorbeeld betekenen dat huisartsen hun patiënten ook ongevraagd kunnen aansporen tot een gezondere levensstijl.

Vliegwiel aandrijven

Grote reparaties voorkomen door regelmatig onderhoud is voor huis- en autobezitters heel gewoon. In de mondzorg trouwens ook: volgens het CBS bezoekt 80% van de Nederlanders ieder jaar de tandarts en gaat 36 procent van de 12-plussers naar de mondhygiënist voor preventieve mondzorg. Hoe krijgen we dit vliegwiel ook in de gezondheidszorg op gang?

Mediq Healthcoach

Om mensen met overgewicht en prediabetes. te helpen om met hun leefstijl aan de slag te gaan, introduceerden wij Mediq Healthcoach. Bij dit programma gaat het vooral om het blijvende gedragsverandering en geleidelijk gewichtsverlies van gemiddeld 6 kg na 6 maanden. Deelnemers kunnen vanuit hun eigen omgeving via een overzichtelijke app aan de slag met een zelfgekozen leefstijlcoach. Met begeleiding op maat, live video’s en chats.

Leefstijlprogramma als GLI

De komende twee jaar monitoren we de effectiviteit van het programma, zodat we het daarna kunnen aanbieden als Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) binnen de basisverzekering. Tot het zover is, moeten we de gebruikers abonnementskosten in rekening brengen. Mogelijk kennen zorgverzekeraars het programma al eerder een (tijdelijke) betaaltitel toe.
Dit vanwege de gezondheidswinst en de kostenbesparingen die het programma verderop in de lijn oplevert.

Auteur

Deze blog is geschreven door Kristel de Ridder. Ze werkt bij Mediq sinds april 2016 en is director e-business en innovation.