Controleer uw zorgverzekering

Zorgverzekering blokjes iconen
15 november 2021
De zorgpremies voor 2022 zijn bekend. Wisselt u van zorgverzekeraar of polistype? Geef dit door via onze website of meld het bij uw volgende bestelling aan de medewerker van onze klantenservice.

Wijzigingen in de basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaalt om verzekerd te zijn van het basispakket aan medisch noodzakelijke zorg. Het kan zijn dat u op uw zorgkosten bespaart door van polis of verzekeraar te veranderen. Op Zorgwijzer vindt u een handig overzicht waar u de zorgpremies kunt vergelijken. Hierin is te zien dat de premie per basispolis flink kan verschillen. Bij de vier grote zorgverzekeraars wordt de basisverzekering in 2022 tussen de 3,- en ruim 8,- euro per maand duurder.

Eigen risico

De basisverzekering vergoedt de meeste medische hulpmiddelen. Mediq heeft contracten met alle zorgverzekeraars en kan rechtstreeks bij hen declareren. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico. Dit bedrag betaalt u zelf voordat uw zorgverzekeraar kosten vergoedt. In 2022 is dit 385,- euro. In uw zorgpolis ziet u of het hulpmiddel vergoed wordt of onder de eigen bijdrageregeling valt.

Restitutie-, natura- of budgetpolis?

U kunt zich op verschillende manieren verzekeren. Bij een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze en kunt u zelf uw zorgverlener kiezen. Het kan zijn dat u de rekening voor uw medische hulpmiddelen eerst zelf moet betalen en daarna kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. Bij een naturapolis kunt u alleen kiezen voor de zorgverleners waarmee uw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, moet u (een deel van) de kosten) waarschijnlijk zelf betalen. U kunt ook kiezen voor een combinatiepolis of een budgetpolis: een naturapolis waarbij bijvoorbeeld minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd of vergoedingen lager zijn.

Tot wanneer kun je overstappen?

Het is belangrijk om een eventuele nieuwe verzekeringspolis op tijd af te sluiten. Voor eind december, in verband met de medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen. De uiterste opzegdatum voor uw zorgverzekering is 31 december. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari. Deze gaat per 1 januari met terugwerkende kracht in. Als u niet verzekerd bent, loopt u het risico om een boete te krijgen via het CAK.

Tussentijds overstappen?

Tussentijds overstappen kan bij een basisverzekering alleen als:

 • De verzekeraar de voorwaarden wijzigt
 • U na verblijf in het buitenland in Nederland gaat wonen
 • U in het buitenland woont en in Nederland belastingplichtig bent
 • U onverzekerd maar wel verzekeringsplichtig bent
 • U 18 jaar wordt
 • U bij baanverandering overstapt naar de collectieve zorgverzekering van uw nieuwe werkgever of als militair uit dienst treedt

Belangrijke data

 • 12 november: de uiterste datum waarop de zorgpremies bekendgemaakt worden
 • 31 december: de uiterste datum voor het opzeggen van een zorgverzekering
 • 31 januari: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Goed om te weten

 • Als u voor 31 december overstapt, zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw huidige zorgverzekering op.
 • Hierbij hebt u recht op 14 dagen bedenktijd. In die twee weken kunt u de overstap annuleren en desgewenst terugkeren bij uw oude verzekeraar.
 • Wilt u overstappen, maar weet u nog niet waarheen? Zeg uw verzekering uiterlijk 31 december 2021 op. U kunt tot en met 31 januari 2022 een nieuwe verzekering afsluiten.