Sporten, zwemmen of naar de sauna

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een externe katheter in uw dagelijks leven. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gebruik van een externe katheter tijdens het sporten of zwemmen.

Sporten

 • Kan ik sporten met een externe katheter?
  Ja, u kunt gewoon blijven sporten. Het is juist goed om regelmatig te bewegen, dit bevordert uw conditie, spierkracht en werking van de darmen. Controleer voordat u gaat sporten of de slang goed bevestigd zit aan het afvoerbuisje om lekkage te voorkomen. Vergeet tijdens het sporten niet om voldoende te drinken.
 • Hoe kan ik mijn urine-opvangzak verbergen bij het dragen van een korte (sport)broek?
  Door de slang op maat te knippen en de urine-opvangzak te bevestigen op het bovenbeen kunt u een korte broek dragen tijdens het sporten en is het geheel niet zichtbaar. Ook zijn er kleine urine-opvangzakken verkrijgbaar geschikt voor tijdens het sporten.

Zwemmen of naar de sauna

 • Kan ik zwemmen met een externe katheter?
  Het is niet verstandig om te gaan zwemmen met een externe katheter. Door het (warme) water of het chloor lost de lijmlaag aan de binnenkant van de externe katheter op waardoor de externe katheter los laat. Dit is ook niet hygiƫnisch voor andere bezoekers van het zwembad/bezoekers van de sauna.
 • Kan ik naar de sauna met een externe katheter?
  Het is niet verstandig om naar de sauna te gaan met een externe katheter. Door de warmte lost de lijmlaag aan de binnenkant van de externe katheter op waardoor de externe katheter los laat. Dit is ook niet hygiƫnisch voor andere bezoekers van de sauna.
Tip

Probeer dagelijks te bewegen, door bijvoorbeeld een half uur buiten te wandelen.

Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.