Dagelijks leven met een externe katheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een externe katheter in uw dagelijks leven. Op deze pagina wordt nader ingegaan op veel voorkomende situaties uit het dagelijks leven en hoe u daar mee om kan gaan.

Persoonlijke verzorging

 • Kan ik direct douchen of in bad met een externe katheter?
  Nee dit is niet verstandig. De kans is dan heel groot dat de lijmlaag aan de binnenkant van de externe katheter loslaat. Aangezien het advies is de externe katheter na 24 uur te verwisselen, is het raadzaam het wisselmoment te kiezen tijdens of na het douchen/bad.

Voeding

 • Kan ik alles blijven eten?
  Ja, u mag alles blijven eten. Het is wel belangrijk dat u een regelmatige stoelgang heeft. Een verstopping van de darmen (ook wel obstipatie genoemd) kan namelijk het afvoeren van de urine belemmeren. Eet daarom vezelrijke voeding, zoals vers fruit, groente en volkorenproducten.
 • Hoeveel moet ik drinken op een dag?
  Het is belangrijk om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij intensief sporten of warm weer is het verstandig om meer te drinken dan gewoonlijk. Indien u te weinig drinkt, wordt de urine geconcentreerder en kan dit tot huidirritatie leiden.

Intimiteit

 • Staat het hebben van een externe katheter een relatie/ een seksueel leven in de weg?
  Nee zeker niet. Het kan wel lastig zijn om in een nieuwe relatie het gebruik van een externe katheter bespreekbaar te maken. Voor zowel een nieuwe als een bestaande relatie geldt dat het goed is om het leven met een externe katheter te bespreken zodat bij u en uw partner onzekerheden weggenomen worden.
 • Kan ik seks hebben met een externe katheter?
  Ja dat kan. Voordat u gemeenschap gaat hebben, verwijdert u wel eerst de externe katheter en wast u de penis. Naderhand wast u de penis weer, droogt u deze goed af en brengt u een nieuwe externe katheter aan. Als u bang bent om urine te verliezen tijdens het vrijen, bescherm dan de matras met een handdoek of (wasbare) onderleggen. Zou u normaal gesproken een condoom gebruiken tijdens het vrijen, gebruikt u deze dan nu ook omdat de zwellichamen de plasbuis tijdens een erectie dicht drukken.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.