Mogelijke problemen bij een verblijfskatheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over het gebruik van een verblijfskatheter. Tijdens het gebruik van de verblijfskatheter kunnen er klachten ontstaan. Op deze pagina vindt u meer informatie over mogelijke problemen en wat u hier zelf aan kan doen.

Mogelijke problemen

 • Wat zijn de meest voorkomende klachten bij een verblijfskatheter?
  Klachten die vaak voorkomen zijn: het gevoel hebben vaak te moeten urineren, lichte irritatie van de blaas, lekkage van urine langs de verblijfskatheter en blaaskrampen. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt.
 • Wat zijn de gevolgen als de verblijfskatheter niet goed blijft zitten?
  De verblijfskatheter gaat dan verschuiven met als mogelijk gevolg het verliezen van de verblijfskatheter. Daarnaast kan een niet goed gefixeerde verblijfskatheter irritatie geven, weefselschade, pijn of een urineweginfectie veroorzaken.
 • Waarom lekt er urine langs de verblijfskatheter?

  Het kan gebeuren dat er urine langs de verblijfskatheter stroomt door:

  1. een knik of afsnoering in de urineslang;
  2. een verstopte katheterslang (door bijvoorbeeld blaasgruis of vlokken);
  3. blaaskrampen.

   

 • Wat kan ik doen als er geen urine meer uit de verblijfskatheter stroomt?
  1. Controleer of er geen knikken in de verblijfskatheter zitten;
  2. Controleer of de urine-opvangzak zich onder de ligging van de blaas bevindt;
  3. Controleer of de urine-opvangzak goed op de verblijfskatheter is aangesloten;
  4. Controleer of u voldoende heeft gedronken.
 • Wat moet ik doen als de verblijfskatheter verstopt is?
  De verblijfskatheter kan verstopt raken door slijm, vlokken, sliertjes, kleine bloedstolseltjes, gruis of kleine blaassteentjes. De urine kan dan niet meer in de urine-opvangzak stromen. Om de verstopping te verhelpen, moet de verblijfskatheter doorgespoeld worden met een zoutoplossing. Dit wordt gedaan door een medewerker van de thuiszorg of door de huisarts. Treedt er geen verbetering op? Dan moet de verblijfskatheter verwisseld worden.
 • Wat moet ik doen als mijn urineopvangzak stinkt?
  Meerdaagse urine-opvangzakken moeten minimaal 1 keer per dag gespoeld worden met water. U kunt de urine-opvangzakken ook spoelen met (verdunde) azijn. Door de azijn wordt de geur van urine geneutraliseerd. Spoel de urineopvangzak altijd nog een keer na met schoon water.

Vragen over mijn urine

 • Wat moet ik doen wanneer ik bloed in de urine aantref?
  Tot 2 dagen nadat de verblijfskatheter is geplaatst, kan er bloed in de urine zitten. Dit is niet ongebruikelijk. Drink in een uur een halve liter tot een liter water en kijk daarna of de urine van kleur verandert. Blijft de urine donker en rood van kleur en houdt het bloeden aan of wordt het erger? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Waarom is mijn urine troebel of donker?
  Uw urine kan troebel of donker zijn doordat u te weinig drinkt. Probeer meer te drinken, het liefst 2 liter per dag. Blijft uw urine troebel en/of donker? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Wat moet ik doen bij een blaasontsteking?
  Heeft u een blaasontsteking of denkt u dat u een blaasontsteking heeft? Neem dan contact op met uw arts/verpleegkundige. Blaasontsteking komt vaak voor bij het gebruik van een verblijfskatheter.
 • Hoe kan ik een blaasontsteking voorkomen?
  De kans op een blaasontsteking verkleint u door voldoende te drinken (minimaal 1,5 tot 2 liter per dag), de urine-opvangzak altijd lager te houden dan de blaas (zodat de urine goed kan aflopen) en de urine-opvangzak regelmatig te legen. Daarnaast zijn een goede intieme verzorging en het tijdig laten verwisselen van de verblijfskatheter belangrijke voorzorgsmaatregelen.
 • Wat zijn blaaskrampen?
  Blaaskrampen zijn vaak het gevolg van irritatie van de blaas door de verblijfskatheter. Neem contact op met uw arts/verpleegkundige zijn helpen u graag verder.

Vragen over intimiteit

 • Wat kan ik doen bij afscheiding?
  Door het heen en weer schuiven van de verblijfskatheter in de plasbuis kunt u last hebben van (meer) afscheiding. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken en kan de afscheiding met lauw water en een schone washand weg halen.
 • Ik heb pijn bij het vrijen, wat kan ik doen?
  Mensen met blaasproblemen ervaren soms pijn tijdens het vrijen dit is niet iets waarvoor u zich hoeft te schamen. Bespreek het met uw arts/verpleegkundige, zij helpen u graag verder.

Meer informatie over

Hulp nodig?

Stel uw vraag via het contactformulier. Wij helpen u graag.