Circulaire zorg
Circulariteit in de gezondheidszorg: hoe starten?
In het programma "Nederland Circulair in 2050" beschrijft het kabinet de transitie naar een duurzame en volledig circulaire economie tegen 2050. Maar wat is circulariteit en hoe kun je het aanpakken als zorgorganisatie? Bekijk de video hieronder.
Bekijk de video
In deze video
In deze video beantwoordt expert Renée Schluter, Environmental Social Governance Manager bij Mediq, drie prangende vragen over circulariteit en hoe dit toe te passen is in het assortiment van medische hulpmiddelen. Aan bod komen:- Het belang van circulariteit in de zorg,
- Hoe de R-ladder kan helpen om stappen te zetten richting circulariteit,
- en praktische voorbeelden voor het assortiment van medische hulpmiddelen.
Over de expert:
Renée Schluter, PhD: "Al van jongs af aan hebben maatschappelijk relevante thema’s mijn interesse. Het welzijn van mens en planeet gaat mij aan het hart."Als Environmental, Social, Governance (ESG) Manager bij Mediq zorgt zij er samen met leveranciers, partners en collega's voor dat er elke dag stappen worden gezet op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bekijk ook haar experttalk over het belang van duurzaamheid in de zorg en het maken van duurzamere keuzes met het Care to Care-assortiment.
Wat is circulariteit en waarom is het belangrijk?
Circulariteit draait om het zo lang mogelijk in het systeem houden en hergebruiken van grondstoffen. Dit betekent dat we grondstoffen optimaal benutten, het liefst van hernieuwbare bronnen. In de zorgsector gebruiken we echter vaak producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen, en veel daarvan worden slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Het werken aan circulaire zorg is daarom van groot belang, zoals vastgelegd in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.
Hoe kunnen we werken aan circulaire zorg?
Hoewel circulaire zorg nu nog abstract klinkt en het moeilijk is om precies te voorspellen hoe dit er in de toekomst uit zal zien, kunnen we als zorgsector al wel de eerste stappen zetten. Iedere kleine stap draagt bij aan een grotere impact op weg naar een duurzamer systeem. Een veelgebruikt framework om deze overgang te faciliteren is de R-ladder, die bestaat uit:
- Reduce: Het verminderen van het gebruik van materialen.
- Reuse: Het hergebruiken van producten waar mogelijk.
- Recycle: Het recyclen van materialen om er iets nieuws van te maken.
Voorbeelden uit de praktijk:
- Reduce: Vraag jezelf af of een product echt nodig is voor een bepaalde handeling. Samen met Mediq kun je bijvoorbeeld je bestelproces optimaliseren om verspilling te verminderen. Bekijk de pagina over duurzamere producten voor meer informatie.
- Reuse: Overweeg om, waar mogelijk, herbruikbare producten te gebruiken in plaats van wegwerpproducten.
- Recycle: Kies voor producten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal in plaats van nieuwe grondstoffen. Dit helpt om grondstoffen langer in het systeem te houden.
Bij Mediq voelen wij een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid om de gezondheidszorg te verbeteren. Benieuwd naar wat wij doen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen?