De opkomst van de korte pennaald

Vrouw spuit insuline met een korte pennaald

Pennaalden zijn nodig om insuline toe te dienen. Veel zorgverleners kiezen uit gewoonte voor een lange pennaald. Maar de ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar snel op en ook producenten van insulinepennaalden zitten niet stil. Inmiddels zijn er kortere pennaalden op de markt. Maar zijn die geschikt voor iedereen? Hebben mensen met bijvoorbeeld obesitas toch een lange pennaald nodig? U leest het in dit artikel. 

In het verleden was een naald van 12 mm heel gewoon. Veel pijn en huidschade waren het gevolg. Dankzij onderzoek en productinnovatie zijn de insulinepennaalden de afgelopen eeuw enorm verbeterd. Ze werden dunner, kregen een scherpere punt en een siliconenlaagje. Daarnaast blijkt dat het niet nodig is om insuline toe te dienen met een lange pennaald. Een korte pennaald van 4 of 5 mm volstaat voor vrijwel alle mensen met diabetes (zie hiervoor ook de richtlijn van de V&VN ‘Het toedienen van insuline met de insulinepen’). Ook voor mensen met overgewicht.

Onderhuids vetweefsel

Insuline wordt toegediend in het onderhuids vetweefsel. Dit is het laagje net onder de huid. Gemiddeld is de huid ongeveer 2 mm dik. Hier moet de pennaald doorheen om in het onderhuids vetweefsel terecht te komen. Een lengte van 4 of 5 mm is dan voldoende. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geldt dit ook voor mensen met meer vetweefsel. Een langere pennaald vergroot het risico om in een spier te injecteren, waardoor de insuline te snel en onregelmatiger wordt opgenomen. Hoe korter de pennaald, hoe minder pijn en huidschade het injecteren veroorzaakt. 

Zinvolle innovaties

Naast de lengte van de pennaald heeft ook de diameter en de doorstroomsnelheid invloed op het gebruiksgemak. De dikte van de naald wordt aangegeven in Gauge (G). Hoe kleiner het getal,  hoe dikker de naald. Om de insuline sneller en gemakkelijker door de naald te laten stromen, is de naaldwand dunner gemaakt: (extra of ultra) thin wall. Hierdoor is er meer ruimte binnenin de naald waardoor de insuline met minder kracht, pijn en in een kortere tijd toegediend kan worden. Dit is voor alle mensen die een insulinepen gebruiken fijn, zeker voor mensen met artritis, neuropathie of spierzwakte; klachten die veel voorkomen bij mensen met diabetes type 2. 

Minder schade aan de huid

Insuline wordt het beste opgenomen in een gezonde huid en onderhuids vetweefsel. Om huidbeschadigingen te voorkomen, is het advies om bij elke insulinetoediening een nieuwe pennaald te gebruiken. Insulinepennaalden zijn ontworpen voor eenmalig gebruik en zijn heel dun en kwetsbaar. Door hergebruik wordt de punt botter en verdwijnt het glijmiddel van de naald. Dit kan de huid beschadigen. Deze beschadiging draagt bij tot de ontwikkeling van lipo’s. Lipo’s leiden tot onnodig medicatiegebruik, instabiele glucosewaarden en ontsierende injectieplaatsen (spuitplekken). Wie de naald een tijd op de insulinepen laat zitten, stelt de insuline bloot aan de buitenlucht, wat kans op infectie geeft. Dit kan de huid beschadigen. Bovendien kan de insuline in de naald gaan kristalliseren en de naald blokkeren, waardoor er bij een volgende injectie mogelijk geen insuline uit de naald komt. Het is belangrijk regelmatig te wisselen van injectieplaats, zodat de huid de tijd krijgt om te herstellen. Pennaalden mogen maar één keer worden gebruikt. Na gebruik zijn de naalden niet meer steriel.
 

Welke pennaald kiest u voor uw patiënt?

Er zijn verschillende pennaalden op de markt verkrijgbaar. Mediq levert enkel pennaalden die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Zie voor het complete assortiment het huisartsenportaal.
We stellen twee leveranciers hieronder aan u voor. De pennaalden van Klinion en BD zijn universeel, uit voorraad leverbaar en kennen een hoge klanttevredenheid.

 *Naast BD en Klinion zijn er nog meer leveranciers van pennaalden zoals Novo Nordisk en Ypsomed.


Klinion logo

Klinion is al meer dan 100 jaar een betrouwbaar Nederlands merk, onder andere bekend door wondverzorging producten en diabetes hulpmiddelen. 
Klinion levert de Soft Fine Plus pennaalden. De pennaalden zijn verkrijgbaar met een ‘ultra of extra thin wall1’, wat zorgt voor minder druk bij het injecteren en betere insulinedoorstroming2. De 5-punts facet geslepen naaldpunt en de siliconecoating zorgen voor een soepeler injectie en minder kans op huidirritaties3
De naald is verkrijgbaar in de maten: 4, 5, 6, 8 of 12 mm met verschillende Gauges. Elke afmeting van de pennaald heeft een unieke kleur. Deze kleur staat op de doos, de pennaald en zelfs het beschermingskapje van de pennaald, zodat deze duidelijk herkenbaar is. De Klinion pennaalden voldoen aan de nieuwste MDR (Medical Device Registration) kwaliteits- en veiligheidsnormen, zoals voorgeschreven door de Europese wet- en regelgevig. De pennaalden zijn te gebruiken op alle universele insulinepennen die in Nederland gebruikt worden. In 2020 is een onderzoek uitgevoerd onder Klinion-pennaalden gebruikers; 84% gaf aan dat de pennaalden gemakkelijk te gebruiken waren in combinatie met hun insulinepen4.  
1. ISO, "ISO 9626:2016(en) Stainless steel needle tubing for the manufacture of medical devices — Requirements and test methods," ISO (the International Organization for Standardization) , 2016.
2. Aronson et al , "Insulin Pen Needles: Effects of Extra-Thin Wall Needle Technology on Preference, Confidence, and Other Patient Ratings.," Elsevier, 2013.
3. Hirsch et al, "Impact of a modified needle tip geometry on penetration force as well as acceptability, preference, and perceived pain in subjects with diabetes.," Journal of Diabetes Science and Technology, Vol 6 (2), 328-335., 2012.
pain in subjects with diabetes.," Journal of Diabetes Science and Technology, Vol 6 (2), 328-335., 2012.
4. User survey report. As part of Post Market Clinical Follow-up (PMCF) of Klinion Soft Fine Plus Pen Needles, 2020

 

BD logo

BD levert BD Micro-Fine Ultra™ en BD Micro-Fine™ + pennaalden. De 4 mm en 5 mm BD Micro-Fine Ultra™ pennaalden zijn voorzien van de hoogwaardige PentaPoint™ en EasyFlow™ technologie voor een gemakkelijkere injectie1,2. De naalden hebben een ‘extra thinwall’ (EasyFlow™) waardoor de insuline beter kan doorstromen3. De naaldpunten hebben een 5-punt afslijping (PentaPoint™) en ze passen op alle insulinepennen4. Micro-Fine pennaalden hebben een speciaal glijmiddel waardoor ze makkelijk de huid in gaan en zijn verkrijgbaar in 4, 5, 6 of 8 mm met verschillende Gauges. In elke doos BD pennaalden zit een unieke code waarmee u toegang tot BD and Me™ krijgt. Het uniek online leerprogramma bestaat uit 26 korte instructiefilmpjes die u snel en gemakkelijk leren hoe insuline toe te dienen, spuitplekken te voorkomen, etc. Ga voor meer informatie of om u aan te melden naar de website van BD

1. Gibney MA, Arce CH, Byron KJ, Hirsch LJ. Skin and subcutaneous adipose layer thickness in adults with diabetes at sites used for insulin injections: implications for needle length recommendations. Curr Med Res Opin 2010;26:1519-30.
2. Hirsch LJ, et al. Glycemic control, reported pain and leakage with a 4 mm × 32 G pen needle in obese and non-obese adults with diabetes: a post hoc analysis. Current Medical Research Opinion 2012.
3. Aronson R et al. Insulin Pen Needles: Effects of Extra-Thin Wall Needle Technology on Preference, Confidence, and Other Patient Ratings. LMC Diabetes & Endocrinology, Toronto, Ontario, Canada; and BD (Becton, Dickinson and Company), Franklin Lakes, New Jersey, VS. Clinical Therapeutics/Volume 35, nummer 7, 2013.
4. Beschikbaar in de Benelux, getest tot maart 2021.