Persoonlijk verhaal over deelname aan de HandbikeBattle en revalidatietraject

Steef haalt alles uit het leven ondanks dwarsleasie

Deelnemer HandbikeBattle: "Ik wil laten zien dat echt alles mogelijk is"

Op 27 juni 2024 vindt de jaarlijkse HandbikeBattle plaats in Tirol. Deelnemers beklimmen op armkracht een 20 km lang parcours met 867 meter hoogteverschil. Mediq is trotse ambassadeur van dit spektakel. We spraken Steef, deelnemer van deze HandbikeBattle, over wat deze wedstrijd voor hem betekent.

Bijna 30 jaar geleden kreeg Steef een dwarslaesie als gevolg van een bedrijfsongeval. Hij was er slecht aan toe. Maar gelukkig werd hij omringd door familie en vrienden waardoor hij weer de kracht heeft gevonden om er iets moois van te maken.

“Wat ik heb meegemaakt is vervelend, maar het is niet het einde van de wereld”, zegt Steef. “Een maatje van mij had acht jaar daarvoor een dwarslaesie opgelopen en die heeft mij laten zien dat er ondanks deze beperking nog van alles uit het leven te halen is.”

“Samen met die vriend ben ik de meest extreme activiteiten gaan doen. Zo zijn we gaan skiën, parachute springen en karten. Ik wilde laten zien dat echt alles mogelijk is. Eigenlijk geldt dit ook voor mijn deelname aan de HandbikeBattle. Straks ben ik tussen de 3,5 en 4 uur aan het ploeteren om de berg in Tirol op te komen. Het wordt zwaar en intens. Mijn armen zullen verzuren en ik denk dat er een moment komt dat ik wil stoppen, maar ik heb er ook echt enorm veel zin in.”

 Jaren niet willen fietsen

“De reden dat ik pas 29 jaar na mijn bedrijfsongeval aan de HandbikeBattle meedoe, ligt aan het feit dat ik handbiken in eerste instantie helemaal niet leuk vond. Beweging en sport heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven, maar handbiken leek mij enorm saai. Als je in een rolstoel zit is het moeilijk om netjes op gewicht te blijven. Je bent gewoon minder actief. De kans op decubitus (wondvorming) extra aanwezig is als je zo lang op een plek zit. Mijn actieve leefstijl heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen 25 jaar uit de zorg heb kunnen blijven.”

“Via het revalidatiecentrum Rijndam ben ik in aanraking gekomen met het handbiken en de HandbikeBattle. Voordat ik het wist was ik uren per week aan het trainen voor de HandbikeBattle en had ik er plezier in. Met een team van zes deelnemers en hun buddies, die aan iedere deelnemer is gekoppeld, trainen we gezamenlijk voor de wedstrijd. 

Hecht team

“Ik vind het bijzonder om te zien hoe we met de deelnemers in zo’n korte tijd een hecht team zijn geworden. We zijn een grote familie, samen met onze buddies, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, technici, en andere vrijwilligers. We werken samen naar een gemeenschappelijk doel en dat verbroedert. Als we op trainingsweekend gaan, voelt het als een familie die naar een specifiek doel toewerkt. We lachen, we delen hoogte- en dieptepunten en helpen elkaar als we het even zwaar hebben. Echt heel mooi om te zien.”

“Ik kijk enorm uit naar de HandbikeBattle, maar ik kijk er stiekem ook tegenop. Vooral tegen de periode na de wedstrijd. Dan is het ineens allemaal afgelopen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden. Gelukkig heb ik nog enkele weken om keihard te trainen en te genieten van al het moois wat we meemaken.”

Volg Mediq's zorgdeskundigen op LinkedIn tijdens de HandbikeBattle

Mediq is trotse ambassadeur van deze wedstrijd. Daarnaast ondersteunen zorgdeskundigen, waaronder Ronald Brienen, deelnemers en omstanders tijdens de tocht op 27 juni.