Samen sterk tegen eenzaamheid

Babs van Geel en mevrouw
Stichting met je hart

Samen sterk tegen eenzaamheid

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Met de meesten van hen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar gezond zijn betekent niet altijd dat je je ook goed voelt. Want meer dan de helft van deze ouderen voelt zich eenzaam. Iedereen kan helpen om hier iets aan te doen. Mediq doet dit in samenwerking met stichting Met je hart.

Stichting Met je hart zet zich in voor zelfstandig wonende ouderen die door hun fysieke, mentale, sociale of financiële situatie eenzaamheid ervaren. Mediq helpt de stichting om het gevoel van eenzaamheid onder zelfstandig wonende ouderen met een chronische ziekte verminderen. De samenwerking omvat een signaalfunctie en financiële ondersteuning aan deze organisatie van betrokken vrijwilligers.

Kwetsbare ouderen met elkaar verbinden

Met je hart is actief in 35 gemeenten en groeit. In iedere gemeente is een vrijwilligersteam actief om Met je hart ontmoetingen voor ouderen te organiseren. Deze vrijwilligers organiseren voor ouderen in hun eigen buurt waardevolle, structurele ontmoetingen. In de horeca, want samen zijn en samen eten verbindt. Tijdens een stamtafel leren mensen elkaar beter kennen en kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan. Zo blijven mensen ook buiten Met je hart om met elkaar in contact.

Mediq en Met je hart

De Met je hart-teams komen graag in contact met zelfstandig wonende ouderen die door omstandigheden moeilijk andere mensen ontmoeten. Medewerkers van Mediq spreken regelmatig ouderen met een chronische ziekte die ernstig leiden onder eenzaamheid. Naast de benodigde medische hulpmiddelen bieden we een luisterend oor aan de telefoon. Door een signaalfunctie voor stichting Met je hart te vervullen, kunnen we daadwerkelijk iets aan eenzaamheidsgevoelens doen. Deze samenwerking past perfect bij onze merkbelofte om patiënten ‘Meer Mens’ te helpen zijn. 

Hartverwarmende telefoongesprekken en verwenmomenten

Pré corona organiseerden de 1.035 Met je hart-vrijwilligers ruim 15.000 ontmoetingen per jaar. Tijdens corona bieden de lokale teams verlichting door te bellen met de ouderen of momenten van aandacht te organiseren die passen binnen de maatregelen. Denk aan lunches, hartverwarmende soepen of presentjes rondbrengen met daarbij een óh zo belangrijk praatje. In 2020 waren er in totaal 34.748 hartverwarmende telefoongesprekken en 23.518 verwenmomenten aan de voordeur.

Vergeten groep

Babs van Geel startte stichting Met je hart in 2013, na het maken van een fotoreportage over eenzaamheid. Hiervoor volgde ze Greet: een bijzondere, slimme maar ook eenzame vrouw. Greet woonde zelfstandig en was astmatisch. Dat maakte haar extra kwetsbaar. Door haar gezondheid kwam zij bijna niet meer uit huis en was ze afhankelijk van anderen. Greet keek twee maanden uit naar een verjaardagsfeestje. Dan was ze weer eens onder de mensen. Geraakt door haar verhaal, realiseerde Babs zich dat meer mensen in deze situatie zaten. Voor deze ‘vergeten groep’ wilde zij het verschil maken tussen vergeten worden en aandacht krijgen.

Appeltje van Oranje

Stichting Met je hart ontving in 2019 op Paleis Noordeinde het Appeltje van Oranje voor het grote maatschappelijke belang. ‘Het initiatief is ondernemend en innovatief en heeft in veel lokale gemeenschappen een enorme impact. Ook motiveert en mobiliseert het de meest uiteenlopende vrijwilligers', aldus Koningin Máxima.

Een warm hart?

Wil je ook lokaal van betekenis zijn en met andere vrijwilligers en lokale (horeca)ondernemers het verschil maken voor eenzame ouderen? Stichting Met je hart komt graag met je in contact. Sluit je aan bij een van de teams of start er één in jouw gemeente. Kijk op metjehart.nl voor meer informatie of neem contact op via info@metjehart.nl
 

Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is

Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiƫnt te laten voelen. En meer mens.