Hulp bij start OSA-therapie

Femke van der Tak, OSA-zorgcoach bij Mediq

Luisterend oor heel belangrijk voor mensen met slechte slaapkwaliteit

Naar schatting 500.000 mensen in Nederland hebben slaapapneu: 's nachts minstens vijf keer per uur een ademstilstand van tien of meer seconden. Hierdoor komen ze niet voldoende aan een effectieve slaap. ‘Door zo’n verstoord slaappatroon kun je overdag erg moe zijn. Het kan ook leiden tot ochtendhoofdpijn, een hoge bloeddruk een burn-out en vele andere klachten’, zegt Femke van der Tak. Als OSA-zorgcoach bij Mediq helpt ze mensen met opstarten en om op een goede manier met slaapapneu om te gaan.

Femke vertelt dat een van de grootste problemen van slaapapneu een late diagnose is. "Veel mensen hebben niet door wat er aan de hand is en lopen ondanks chronisch slaaptekort jarenlang door met hun klachten. Dat terwijl de slaapstoornis goed te behandelen is. OSA-therapie kan zorgen dat mensen weer beter slapen en zich energieker en gezonder voelen. Je kunt het vergelijken met het dragen van een bril of lenzen. Dit doe je meestal ook de rest van je leven. Het zorgt niet voor genezing, maar wel voor betere kwaliteit van leven. Daarnaast vertellen veel partners dat ze beter slapen als hun man of vrouw deze behandeling krijgt."

Uitleg en telefonisch contact

Mediq verzorgt slaaponderzoek in poliklinieken en bij mensen thuis, en levert medische hulpmiddelen en zorgdiensten voor uiteenlopende luchtwegaandoeningen. Bij ernstige vormen van het Obstructieve Slaap-Apneusyndroom (OSA) levert Mediq op voorschrift van de arts de benodigdheden voor continuous positive airway pressure ofwel CPAP-therapie. "We hebben zo’n 20 OSA-zorgcoaches die patiënten ondersteunen bij slaaponderzoek en hun behandeling. We sluiten apparatuur aan, verzorgen uitleg bij het opstarten en coachen mensen in het rustig opbouwen van therapietrouw. Een luisterend oor kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn om mensen te helpen om de diagnose en behandeling te accepteren. Daarom hebben we naast de uitleg ook telefonisch contact met onze patiënten om te bespreken hoe het gaat."

Persoonlijke ondersteuning

Hoe belangrijke persoonlijke ondersteuning bij OSA-therapie is, merkte ze toen ze bij een patiënt een tweede CPAP-apparaat in de slaapkamer zag staan. ‘Het bleek dat zijn echtgenote dit van haar huisarts had meegekregen nadat ernstige slaapapneu met wel 40 ademstops per uur bij haar was geconstateerd. Ze kon niet met het apparaat overweg en gebruikte het daarom niet. Ik heb haar toen gemotiveerd om de therapie rustig op te bouwen en uitgelegd waarom het verstandig is om het toch een kans te geven. Ze kon bovendien met haar man meekijken naar onze OSA e-learning, waarin je tips krijgt aangereikt voor het gebruik van het apparaat. Zo zie je wat extra aandacht en begeleiding kan betekenen.’
 

Meer energie

Femke is veel onderweg, want ze spreekt patiënten zowel op ziekenhuispoli’s als in hun thuissituatie. Ook sluit ze meetapparatuur voor slaaponderzoek aan op de Mediq-locatie in Utrecht en in een nieuwe kliniek elders in Nederland. ‘Het is mooi dat wij een apparaat kunnen bieden dat de oorzaak aanpakt van veel gezondheidsklachten. Ik begrijp dat niet iedereen het prettig vindt om ’s nachts een neus- of mondmasker te dragen. Dat is in het begin wennen, maar er staan grote voordelen tegenover.’
Ouder echtpaar wandelt over het strand en toont affectie

Ademhaling en zuurstofopname verbeteren

"Het is altijd heel leuk om te horen wanneer mensen merken dat ze dieper slapen en uitgerust wakker worden. En dat ze weer energie hebben voor hun werk of hobby of weer kunnen sporten. Dat zie je trouwens ook bij de verschillende slaappositietrainers in ons assortiment. Veel mensen zijn na enkele nachten al heel blij en voor anderen is het soms behoorlijk wennen en doorzetten. Gelukkig krijgen de meeste mensen na enige tijd een goede relatie met deze hulpmiddelen die de ademhaling verbeteren en de zuurstofopname bevorderen."