Waar op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?
"Laagste maandpremie niet vanzelfsprekend de voordeligste keuze"
In tijden waar alles duurder wordt, denkt u wellicht na over een andere en vooral goedkopere zorgverzekering. Onze expert op het gebied van zorgverzekeringen Susanne van Tiggelen vertelt waar u op kunt letten.
Hoe kan dat?
Verzekeraars onderhandelen elk jaar met zorgleveranciers over de vergoedingen die zij uitkeren voor een specifieke zorgvraag. In sommige gevallen komen zorgverzekeraars en zorgleveranciers er qua vergoedingen niet uit. Dit kan betekenen dat de zorg die een patiënt bij de ene zorgleverancier aanvraagt niet vergoed wordt en bij de andere wel. Uw keuzevrijheid wordt hierdoor beperkt. Dit is onder ander het geval bij budgetpolissen of selectiviteitspolissen. Het is hierbij belangrijk om extra goed te kijken wat er wel en niet vergoed wordt.
Gevolgen
Dit kan als gevolg hebben dat mensen bij behoefte aan zorg of hulpmiddelen ineens moeten overstappen op een andere zorgverlener, andere leverancier, ander merk en soms ook op een ander medisch hulpmiddel dan gewend. “Iets waar u niet over na wilt denken wanneer u afhankelijk bent van zorg of hulpmiddelen”, zegt Van Tiggelen.
Van Tiggelen: “Voor iedereen is het belangrijk om de zorgpolis te checken voor het jaar erop. Wanneer u bij uw huidige zorgverzekeraar blijft, betekent dat niet dat de vergoedingen gelijk blijven.” De keuze van zorgverzekeraar hangt af van uw persoonlijke situatie en zorgvraag. Vragen die daarbij helpen zijn:
- Welke zorg en medische hulpmiddelen verwacht ik komend jaar nodig te hebben?
Welke zorginstellingen, specialist en hulpmiddelenleveranciers heeft de zorgverzekeraar gecontracteerd? Een zorgzoeker en vegelijkingswebsites kunnen helpen daarbij. U kunt zo ook vinden welke voorwaarden de zorgverzekeraar stelt bij zorg.
- Kan ik de zorg die ik nodig heb betalen?
Leeft u met een chronische ziekte of aandoening? In de praktijk gaat dan vaak het eigen risico volledig op. In Nederland geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Naast het eigen risico is soms ook een eigen bijdrage verplicht. Bij het afsluiten van een zorgverzekering bieden zorgverzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico op te hogen (het vrijwillig eigen risico). Vaak resulteert dit in een lagere maandpremie.
- Welke polis is geschikt?
Een budgetpolis kan aantrekkelijk lijken. Maar vaak zijn hier minder zorgaanbieders bij gecontracteerd. Het kan zijn dat de zorgaanbieder bij u in de buurt geen contract heeft bijvoorbeeld. Soms moet u alles digitaal regelen of de vergoedingen die u ontvangt, zijn bij deze polis lager. Dan kan het zijn dat u meer eigen bijdrage moet leveren wanneer u zorg of medische hulpmiddelen nodig heeft.
Lees ook:
Mediq heeft overeenkomsten met zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen wij de kosten van uw medische hulpmiddelen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Hier heeft u dus geen omkijken naar. Overstappen kan snel en gemakkelijk. Wij bezorgen thuis, regelen de vergoeding en helpen bij al uw vragen.