Gecontracteerde zorgaanbieders

Gecontracteerde zorgaanbieders zijn aanbieders van zorg die een overeenkomst hebben met zorgverzekeraars. Neemt u zorg of medische hulpmiddelen af bij een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan kunt u erop vertrouwen dat uw zorg vergoed wordt volgens de vergoedingsregels van uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars maken afspraken met verschillende zorgaanbieders. Zo heeft een zorgverzekeraar zoals Zilveren Kruis een contract met Mediq voor het leveren van medische hulpmiddelen. En contracten met bijvoorbeeld fysiotherapeuten en ziekenhuizen voor het leveren van zorg.


Wat is gecontracteerde zorg?

Wanneer de zorgaanbieder een overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar spreken we van gecontracteerde zorg. In het contract maken de zorgverzekeraar en zorgaanbieder afspraken over de kwaliteit van zorg. Bovendien zijn er prijsafspraken met gecontracteerde zorgaanbieders. Dat heeft als voordeel dat de premie van de zorgverzekering lager voor u kan uitvallen. Er zijn zelfs situaties waarin uw eigen risico wordt kwijtgescholden. Door te kiezen voor een gecontracteerde zorgaanbieder worden uw declaratie direct ingediend bij uw zorgverzekeraar. Zo hoeft u de zorgkosten niet voor te schieten.


Niet gecontracteerde zorg

Als verzekerde bent u vrij om te kiezen voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar geen overeenkomst heeft. In dat geval zijn de kosten van de behandeling doorgaans hoger dan wanneer er sprake is van zorgovereenkomsten. De verzekeraar heeft in een dergelijke situatie geen prijsafspraken gemaakt met de zorgaanbieder. Daardoor is de vergoeding in dat geval minder hoog.


Elk jaar nieuwe afspraken

Zorgverzekeraars gaan ieder jaar opnieuw rond de tafel om overeenkomsten te sluiten met gecontracteerde zorgaanbieders. 
Zorgverzekeraars geven aan met welke gecontracteerde zorgaanbieders zij samenwerken. Dit maakt het voor u als verzekerde gemakkelijker om een zorgaanbieder te selecteren. Heeft u medische hulpmiddelen nodig? Maak dan gebruik van Mediq als gecontracteerde zorgaanbieder. U kunt als patiƫnt op voorschrift van uw arts van onze diensten gebruikmaken. Vul daarvoor het formulier in. Wij nemen contact met u op om uw aanmelding af te ronden.