Kwetsbare huid bij een stoma
Als uw huid ouder wordt
Soms gaat het jarenlang goed met uw stoma en de omliggende huid. Er verandert niets en u heeft geen last van complicaties. Toch kan dit dan ineens omslaan. Zonder dat u het gevoel heeft dat er aan uw situatie of stoma iets is veranderd, heeft u opeens last van huidproblemen en/of lekkage. In sommige gevallen kan het ouder worden van de huid hier de oorzaak van zijn.
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dit ook. Uw huid wordt droger en dunner en dus ook kwetsbaarder. Daarnaast verliest het zijn elasticiteit en wordt slapper. Hierdoor kunnen rimpels en plooien ontstaan. Dit is van invloed op de verzorging van uw stoma. Wellicht bent u hier wat onzeker over. Daarom zetten we voor u een aantal tips op een rijtje wat u kunt doen bij een ouder wordende huid.
Tips voor stomadragers met een ouder wordende huid
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dit ook. Uw huid wordt droger en dunner en dus ook kwetsbaarder. Daarnaast verliest het zijn elasticiteit en wordt slapper. Hierdoor kunnen rimpels en plooien ontstaan. Dit is van invloed op de verzorging van uw stoma. Wellicht bent u hier wat onzeker over. Daarom zetten we voor u een aantal tips op een rijtje wat u kunt doen bij een ouder wordende huid.
-
Verwijder het stomamateriaal voorzichtig
Maak het gebruikte stomamateriaal voorzichtig los. Duw hierbij de huid van de plak weg in plaats de plak van de huid weg te trekken. Gebruik hier eventueel een vochtig gaasje bij.
Door het stomamateriaal voorzichtig te verwijderen, voorkomt u dat u de huid stuk trekt. Het zogenaamde stripeffect. Hierdoor kan de bovenste laag van de huid beschadigd worden waardoor er roodheid of wondjes kunnen ontstaan. Lees meer over huidproblemen.
-
Controleer uw huid goed
Inspecteer elke keer na het verwijderen van het stomamateriaal de huid voordat u nieuw stomamateriaal aanbrengt. Let hierbij op:
• Roodheid die niet wegtrekt binnen enkele minuten na verwijderen van stoma materiaal
• Gevoelige huid
• Eventuele zichtbare wondjes
• Aanwezigheid van pukkeltjes en/of andere afwijkingen aan de huid
• Droge huid
• Plooitjes of rimpels
Ziet u onregelmatigheden? Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige. Hij of zij kan u adviseren wat u hiervoor kunt gebruiken of hiertegen kunt doen om problemen te herstellen of te voorkomen.
-
Rek de huid iets op voor het aanbrengen van nieuw stomamateriaal
Soms is het zo dat er in de huid rondom het stoma wat rimpels of plooien zitten. Of is de huid wat slapper. Dan kan het helpen om uw huid iets op te rekken voordat u uw stomamateriaal aanbrengt. Door het met 1 hand oprekken van de huid, wordt deze wat gladder. Hierdoor kan het stomamateriaal beter aansluiten op de huid. Door rimpels, plooien of oneffenheden onder de huidplak kan er anders lekkage ontstaan.
-
Controleer regelmatig de opening van het stomamateriaal
Het is belangrijk dat u de opening in het stomamateriaal en uw stoma regelmatig controleert en opmeet. Als de opening te groot, of juist te klein is, kan dit lekkage veroorzaken. En lekkage kan weer huidproblemen of -irritatie geven. Controleer daarom regelmatig de grootte van de opening. Er zijn richtlijnen opgesteld wat de juiste grootte moet zijn. Het advies hierin is:
• Urostoma: de opening in het materiaal is 1-2 mm groter dan uw stoma
• Ileostoma: de opening in het materiaal is 1-2 mm groter dan uw stoma
• Colostoma: de opening in het materiaal is 2-3 mm groter dan uw stoma
-
Drink voldoende
Drink minimaal 1,5 liter vocht per dag. Zo blijft uw ontlasting soepel en houdt u de natuurlijke vochtbalans van de huid in stand. Dit kan een droge huid verminderen. Een droge huid kan van invloed zijn op het stomamateriaal dat je gebruikt omdat het dan misschien minder goed hecht. Ook loopt u meer risico op schade aan de huid bij het verwijderen van het materiaal.
-
Zorg goed voor uw huid
Natuurlijk is het belangrijk dat u goed voor de huid zorgt, ook rondom uw stoma. Gebruik hiervoor echter geen vettige crèmes of zalven onder uw stomamateriaal. Zoals bijvoorbeeld bodylotion, zinkzalf of vaseline. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de hechtkracht van het stomamateriaal. En dit kan vervolgens weer lekkage veroorzaken. Lekkage van urine of ontlasting kan zorgen voor huidproblemen door inwerking op de kwetsbare huid.
Meer informatie over:
Wat moet ik doen bij onregelmatigheden?
Het is belangrijk om uw huid rondom het stoma constant in de gaten te houden. Zo bent u snel alert als er iets verandert. Als de conditie van uw huid niet optimaal is kan uw stomamateriaal niet goed hechten en is de kans op lekkage groot. Bij onregelmatigheden is het van belang om niet te lang te wachten met het ondernemen van een actie.
Neem, bij twijfel, altijd contact op met uw stomaverpleegkundige. Ook al bent u al lange tijd niet meer bij uw stomaverpleegkundige geweest, ze willen u graag helpen. Heeft u al een tijd geen contact meer gehad met uw stomaverpleegkundige? Dan kan het zijn dat er een nieuwe verwijzing nodig is van de huisarts. U kunt ook contact opnemen met de stomaverpleegkundige van Mediq. In beide gevallen wordt u goed geholpen.